Nagy-Britannia nem kér a szigorú EU-ból

Vágólapra másolva!
A brit miniszerelnök szerint átalakításra szorul a versenyellenessé és bürokratikussá váló Európai Unió, országa pedig nem akar részt venni az integrációs folyamatban.
Vágólapra másolva!

A BBC televízió politikai magazinműsorában David Cameron brit miniszterelnök kijelentette: Nagy-Britanniának nincs helye egy olyan Európai Unióban, amelyben folyamatosan egyre szorosabbá válik az integráció. Azt is leszögezte a Konzervatív Párt éves kongresszusának nyitánya előtt, hogy az EU sürgős átalakításra szorul, mert már túl versenyellenessé, bürokratikussá és vállalkozásellenessé vált.

Cameron pártja hivatalos állásfoglalását is megerősítette, miszerint Nagy-Britannia és az uniós viszonyrendszerét gyökeresen át kell alakítani. A brit nép nem akarja a mind szorosabb integrációt, Nagy-Britanniának nem szabad részt vennie ebben a folyamatban - hangsúlyozta.

"Más országok csatlakozhatnak az egyre szorosabb Európai Unióhoz, Nagy-Britanniának azonban nincs helye (egy ilyen unióban) ... és gondoskodom róla, hogy ebből mi kiszálljunk" - fogalmazott a brit kormányfő.

David Cameron azt nem mondta ki, hogy ez a brit EU-tagság esetleges feladását is jelentheti, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a brit-EU viszonyrendszert szabályozó szerződés "nagyon radikális" újratárgyalására törekszik.

A brit miniszterelnök januárban bejelentette, hogy a brit választók 2017-ben népszavazáson dönthetnek a brit uniós tagság sorsáról, ha a Konzervatív Párt a 2015-ben esedékes választások után kormányon marad. Cameron akkori előterjesztése szerint ugyanakkor a brit kormánynak a referendum előtt meg kell kísérelnie tárgyalásos úton újrarendezni Nagy-Britannia viszonyrendszerét az EU-val, és a London által tagállami hatáskörűnek ítélt döntési jogköröket "haza kell telepíteni" Brüsszelből.