Szíria megsemmisíti vegyi fegyvereit

Vágólapra másolva!
Szíria már az ENSZ Biztonsági Tanács pénteki határozata előtt csatlakozott a vegyi fegyverek megszerzését és bevetését tiltó nemzetközi egyezményhez - mondta Bassár el-Aszad szíriai elnök egy interjúban.
Vágólapra másolva!

A szíriai kormány eleget fog tenni az ENSZ Biztonsági Tanács (BT) határozatának, amely vegyi fegyverei feladására és megsemmisítésére szólította fel Damaszkuszt - közölte Bassár el-Aszad szíriai elnök a RaiNews24 olasz hírtelevíziónak adott, vasárnap közölt interjúban. "Már ezen határozat elfogadása előtt csatlakoztunk a vegyi fegyverek megszerzését és bevetését tiltó nemzetközi egyezményhez" - tette hozzá.

Az ENSZ BT pénteken egyhangúlag fogadta el a szíriai vegyi fegyverek kötelező megsemmisítéséről szóló határozatot, az azonban nem irányoz elő azonnali büntetőintézkedéseket arra az esetre, ha Damaszkusz nem tesz eleget a dokumentumban foglaltaknak.

A szíriai vegyi fegyverek leszereléséről szóló ENSZ-állásfoglalás egy orosz-amerikai megállapodás eredménye, amelyet Moszkva azután javasolt, hogy Barack Obama amerikai elnök katonai beavatkozást helyezett kilátásba Szíriával szemben egy augusztus 21-i gáztámadás miatt. Washington, más nyugati országok és civil szervezetek szerint a támadásért Aszad erői voltak a felelősek, Damaszkusz és a mellette a két és fél éve tartó polgárháború alatt mindvégig kiálló Oroszország azonban a felkelőket vádolja a szarin nevű mérges gáz bevetésével.

Aszad a vasárnapi interjúban azt mondta, lehetetlen, hogy tudta nélkül vegyi fegyvert vetett be hadserege, és azt állította, hogy a hozzá hű erők nem használtak mérges gázokat a konfliktus alatt. Kétségbe vonta az interneten az augusztusi támadásról keringő videók hitelességét is, és elmondta: a mostani válság után a korábbinál jobb Szíriát fog építeni. Nem maradt más hátra, mint leszámolni a terroristákkal és megszabadulni ideológiájuktól - fogalmazott.

A szíriai elnök a konfliktus politikai megoldására és kész tárgyalni a felkelőkkel, de csak akkor, ha azok leteszik a fegyvert. Ameddig ez nem történik meg, terroristaként fog tekinteni rájuk. Azt is hangsúlyozta, hogy a felkelők között az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel is kapcsolatban álló szélsőséges iszlamisták is vannak, és bukása csak még nagyobb káoszhoz vezetne.

Megfigyelők szerint a felkelők radikalizálódása miatt a nyugati országok egyre óvatosabbak az ellenzék támogatását, illetve egy esetleges katonai beavatkozást illetően. A következő béketárgyalási fordulót Genfben tervezik megrendezni november közepén.