Magyarnak hitték a pakisztáni diáklányt Iránban

Vágólapra másolva!
Malala Juszafzai valójában magyar, keresztény, és Jane-nek hívják. Ezt a tálibok elleni fellépéséről világszerte ismertté vált pakisztáni lány nagy leleplezéseként tálalta az iráni Press Tv, miután komolyan vettek egy pakisztáni szatírát.
Vágólapra másolva!

Tényként közölt egy viccnek szánt cikket a Press Tv iráni kormányzati tulajdonban levő hírportál. Az irániak a pakisztáni Down.com szatirikus írását szemlézték, amely arról szólt, hogy a tavaly tálibok által meglőtt, az ellenük való kiállása miatt világszerte ismertté vált Szvat-völgyi diáklány, Malala Juszafzai valójában nem is pakisztáni, nem is muszlim, és nem is Malala az igazi neve, hanem magyar, keresztény, és Jane-nek hívják.

A Down.com egyebek mellett azt állította, hogy a lány igazi kilétére egy helyi orvos derített fényt, aki hobbiból gyűjti páciensei fülzsírját, és ennek DNS-vizsgálatából derült ki a meglepő eredmény. A szatírában az is szerepel, hogy Jane magyar misszionáriusok gyereke, akik ajándékba adták pakisztáni családjának, miután azok titokban megkeresztelkedtek. Azt is írták, hogy Malala igazából egy macskaarc-mintázatú párna.

A pakisztáni lap azt is írta, hogy az orvostól származó információkat egy Master X nevű pakisztáni titkos ügynöktől kapták, aki a találkozójukon Pókember-maszkot viselt, és azt mondta nekik, hogy Malala (aki a napokban kapta meg az európai emberi jogi díjat, de a neve felmerült, mint a Nobel-békedíj egyik esélyese is) a tálibok támadása után befizetett egy bungee-ugrásra.

Az irániak annak ellenére tényként kezelték a Down.com cikkét, hogy a pakisztániak külön jelezték: a cikk egy kitalált szatíra, és nem a valós eseményekről szól.

A Press Tv híre mostanra lekerült az internetről, de címe - Truth about Malala: Fraud Unearthed (az igazság Malaláról: fény derült a csalásra) - még megtalálható. Az ügyről beszámoló Imediaethics.com is közölt egy képernyőfotót róla.