Csoda, hogy előkerült, mégis újra eltűnt az elrabolt magyar testvérpár

Egy osztrák férfi elrabolta és Paraguayba vitte magyar gyerekeit, magyar felesége hiába kutatott utánuk, illusztráció, Johann Ehmann
Vágólapra másolva!
Krimibe illő pontossággal tervezte meg az emberrablást az az osztrák férfi, aki kilenc évig rejtegette Dél-Amerikában magyar édesanyjuk és az Interpol elől két közös gyereküket. A férj korábban is erőszakos volt, de igazán a válástól kattanhatott be: előbb a házuk felgyújtásával fenyegetőzött, majd meglépett a gyerekekkel.
Vágólapra másolva!

Kilenc évig tartó rémálom végére került pont a múlt héten: a szombathelyi Georgina ennyi éven át nem tudott semmit két gyerekéről, miután volt férje nyolcéves kislányuk szülinapi zsúrja után nem vitte haza a gyerekeket. A nő volt férje, az osztrák állampolgárságú Johann Ehmann szeptember végén halt meg Paraguayban, a rendőrség utána jött rá, hogy ő az a férfi, akit évek óta köröztek gyerekei elrablása miatt.

Georgina és Johann története bő egy évtizede kezdődött, amikor a nő Ausztriába ment, hogy nővérként álljon munkába egy kórházban. Az egyik betege Ehmann édesanyja volt, így ismerkedett meg a férfival, aki akkoriban családja vidéki gazdaságában dolgozott. Hamarosan egymásba szerettek, jött az esküvő, vettek egy házat Graz közelében, majd született két gyerekük: előbb egy kislány, Ingrid, majd egy kisfiú, Philip.

Az osztrák férfi és magyar felesége Graz közelében telepedett le Forrás: AFP/PNS

Ha elhagysz, felrobbantalak

Házasságuk azonban a gyerekek születése után egyre rosszabb lett, osztrák lapok szerint a férfi erőszakos természete miatt Georgina egyszer el is szökött otthonról. Ehmann nem akart elválni, és azzal zsarolta a feleségét, hogy ha elhagyja, akkor felrobbantja a közös otthonukat. A válást végül kimondták, a két gyerek felügyeleti jogát a magyar édesanya kapta, az apának pedig rendszeres láthatást ítélt az osztrák bíróság, ez azonban nem tetszett a férfinak.

Részletes tervet készíthetett a gyerekei elrablására, az alkalmat pedig a kislány születésnapi zsúrja szolgáltatta: az ünneplés után nem vitte vissza anyjuknak a két gyereket. A szökés előtt a férfi gyakorlatilag minden szálat elvarrt, mindenkivel megszakította a kapcsolatot. Annyit lehetett csak tudni, hogy egy kék Opel Astrával vitte el a gyerekeket, és hogy mit viseltek a gyerekrablás napján.

A gyerekrablás után az osztrák hatóságok azonnal körözést adtak ki a férfi ellen. Azt feltételezték, hogy Németországba szökött, de előbb-utóbb a rendőrség összes forró nyomáról kiderült, hogy téves. Johann Ehmann a mai napig fent van az osztrák belügyminisztérium körözési listáján. Adatlapja szerint 1953-ban született, és Grazból származik, két gyereke nagyon jól beszél németül. A honlap azt írja: az osztrák rendőrség valószínűsíti, hogy mind a hárman Németországban vannak, az is elképzelhető, hogy a gyerekek ott is járnak iskolába. Miután a gyerekeket már az Interpol is kereste, mégsem találtak semmit, a nyomozók azt hitték, hogy az apjuk megölte őket.

Ehmann egyre erőszakosabban viselkedett, egy napon pedig eltűnt gyermekeivel. A kép illusztráció. Forrás: AFP/ANP

A YouTube-on is kereste a gyerekeket az anya

Az asszony a hatóságokkal párhuzamosan a saját szakállára is keresni kezdte a gyerekeit: feltöltött a YouTube-ra egy négyperces videót, amelyben könnyeivel küszködve, németül kéri, hogy segítsenek megtalálni a gyerekeit. De szerepelt az osztrák ORF televízió egyik show-műsorában is.

Johann Ehmann a rendőrségnek átadott fotón Forrás: YouTube

Egy véletlen motorbaleset kellett ahhoz, hogy kiderüljön: Johann Ehmann a dél-amerikai Paraguayba vitte két gyerekét, ahol – valószínűleg álnéven – teljesen új életet kezdett. Háztartási gépek szereléséből tartotta el a családját, lakást bérelt, és új élettársa is lett. Júniusban azonban az argentin határ közelében balesetet szenvedett, és a hosszú kórházi kezelés ellenére szeptember végén meghalt.

Arról ellentmondásos információk jelentek meg, hogy a férfi halála után miként jutott az osztrák hatóságok tudomására, hogy a két gyerek azonos azokkal, akiket 2005 óta keresnek. A Blikk szerint Ehmann egyik barátja értesítette az osztrák konzulátust, miután az apa a halálos ágyán bevallotta neki, hogy a gyerekeit elrabolta az anyjuktól.

Egy másik verzió szerint a paraguayi rendőrség úgy tudta, a férfi felesége nem él, így a gyermekeket árvaként kezelték, ezért keresték meg az osztrák hatóságokat. Így derült ki, hogy a férfit és a gyerekeket is körözi a rendőrség, a gyerekek anyja pedig Magyarországon él. A paraguayi hatóságok most az is vizsgálják, hogyan lehetséges, hogy kilenc évig senkinek nem tűnt fel, hogy három, nemzetközi körözés alatt álló ember él az országban.

Újra eltűntek

Az Ultima Hora paraguayi lap hétfőn azt írta, hogy a helyi rendőrség egyelőre nem találja a két gyereket, a bérelt lakásban ugyanis sem ők, sem Ehmann élettársa nincsenek. A szomszédok a múlt hét csütörtök óta nem látták a környéken az asszonyt és a két fiatalt. A lap szerint a nő az élettársa halála után kezdeményezte, hogy a gyerekek gyámja lehessen. A mostohaanyával való jó viszonyt alátámaszthatja, hogy a ma már 17 éves Ingrid a szomszédok előtt állítólag többször is hangoztatta: nem kíváncsi az édesanyjára, mert elhagyta őket.

Georgina évekkel ezelőtt visszaköltött Magyarországra, újra férjhez ment, és egy kozmetikai cégnél kezdett dolgozni. Az osztrák külügyminisztérium szóvivője szerint a lehető leghamarabb szeretne kiutazni gyerekeihez. Az egyik osztrák napilap úgy tudja: jelenleg is arról tárgyalnak, hogyan szervezzék meg a családi találkozót, amelybe a helyi papot is bevonták.

A külügyminisztérium adatvédelmi okokból nem adott tájékoztatást az ügy konkrétumairól, annyit mondtak, hogy kiemelt figyelemmel követik a fejleményeket.