Űrtechnológiai megállapodás Indiával

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Több magyar-indiai megállapodást kötött kedden az Újdelhiben tárgyaló Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára. Ezek egyike nyomán az indiai Mars-program földi kiszolgálására magyar cég szállíthat műszereket.

Szijjártó alapvető érdeknek tartja, hogy Magyarország szorosabbra fűzze együttműködését Indiával, a világ egyik leggyorsabban fejlődő gazdaságával. A tanácskozás során növelték a két ország közös kutatási és fejlesztési beruházásait finanszírozó alapokat. Megállapodtak a légügyi egyezmény módosításának irányáról is - közölte az államtitkár -, így Mumbai és Budapest között megindulhat a közvetlen járat, amelyet a Wizz Air fog üzemeltetni Dubajon keresztül.

Szijjártó Péter hozzátette azt is, hogy a magyar kormány kedden stratégiai együttműködési megállapodást köt egy újabb indiai vállalattal, a transzformátorokat és nagyfeszültségű gépeket gyártó CG Electrickel, amely több mint 600 embert alkalmaz Magyarországon, és tárgyalnak magyarországi tevékenységük bővítéséről, újabb munkahelyek létrehozásáról.