Kisvárosnyi rabszolga él Magyarországon

Vágólapra másolva!
Újfajta összesítést készített a modern kori rabszolgaságról egy ausztrál alapítvány. Listájukra 162 ország került fel, az élmezőnyben európai állam is van. Magyarország az 54., a csehekkel, bolgárokkal egy szinten.
Vágólapra másolva!

Indiában van a legtöbb rabszolga (14 millió), de a lakossághoz képest Mauritániában élnek a legnagyobb arányban (százból négy ember rabszolga). A Global Slavery Index 2013 (globális rabszolgaságindex) 162 országot állított sorba a rabszolgatartás elterjedtsége alapján. (Honlapjuk itt érhető el, de csütörtök délelőtt éppen nem működött.)

Magyarország 34-38 ezer rabszolgával a lista 54. helyén áll, a népességhez mért arányukat tekintve megelőzzük Banlgadest, Szaúd-Arábiát és Líbiát is, és körülbelül azonos szinten állunk, mint a környező országok.

A listát készítő ausztrál Walk Free Foundation ide sorolta az adósságuk fejében dolgozókat, a kényszerházasságban élőket és az emberkereskedelem által érintett embereket. Az ő becslésük magasabb, mint a más szervezetek által közreadott hasonló adatok. Szerintük világszerte 29,8 millió ember él rabszolgasorsban, ehhez képest a Munkaügyi Világszervezet 21 millió főre teszi a modern kori rabszolgák számát.

A lista élén India mögött Kína, Pakisztán, Nigéria és Etiópia áll. Itt él az összes rabszolga háromnegyede. A lakossághoz mért arányukat tekintve Mauritánia mellett Haiti, Pakisztán, India és Nepál az első öt helyezett, de hatodiknak becsúszott egy európai állam is: Moldova.

A lista végén zömében észak- és nyugat-európai országok állnak, valamint Új-Zéland. Izlandon például kevesebb mint 100 ember él rabszolgaként.

A napokban az EU is kiadott egy becslést az unió terültén elő rabszolgák számáról. Eszerint a tagállamokban összesen 880 ezren élnek és dolgoznak rabszolgaként, közülük 270 ezren szexuális kizsákmányolás áldozatai.