Egyik nap nyakra, máskor mellbe, harmadszor terhes nőkre lőnek

Vágólapra másolva!
Egy öt hónapig Szíriában gyógyító brit orvos beszámolója szerint katonák civileken gyakorolták a lövészetet. Azt mondta, feltűnő volt, hogy egyik nap csak nyaki, másik nap mellkasi sérülteket hoznak be. Volt, hogy terhes nőket lőttek hasba.
Vágólapra másolva!

Rendszeresen lőttek civilekre szíriai mesterlövészek – állította David Nott brit orvos, aki Szíriában járt, és a BBC-nek osztotta meg tapasztalatait. „Erre még egy humanitárius küldetésre jelentkező orvos sincs felkészülve” – mondta.

Állítása szerint szándékosan lőttek civilekre, gyakran gyerekekre és nőkre, sőt terhes nőkre is a mesterlövészek. Naponta 14-16 embert hoztak be, és az orvosoknak feltűnt, hogy a behozott napi 14-ből 8-9-nek ugyanott van a sebe. Minden nap máshol, de az adott nap sérültjeit rendszeresen ugyanott lőtték meg. „Egyik nap a mellkasukon, másik nap a nyakukon, és így tovább” – mondta David Nott.

Volt, hogy terhes nőkre céloztak, mindnek a hasára, és több esetben így eltalálták a magzatot is. Azzal, hogy a nők sokkos állapotban kerültek be, azzal, hogy az operáció alatt át kellett vágni a méhüket, nagyon ritka volt, hogy a magzat túlélje – mondta az orvos, hozzátéve, hogy az anyák közül volt, aki túlélte, volt, aki nem. „Ilyen pácienseket ápolni az elképzelhető legelszomorítóbb dolog, amit valaha el tudtam képzelni” – fogalmazott.

Az öt hónapig Szíriában tartózkodó orvos szerint a lakosság a város egyik feléből a másikba kellett, hogy járjon, ha élelemhez akart jutni. A családok gyakran a nőket, gyerekeket küldték el beszerezni az élelmiszert, ez alatt pedig könnyű célpontjai voltak a mesterlövészeknek.

„Apolitikus vagyok, nem érdekel a politika, de pusztán humanitárius szempontból nézve: ők mind civilek voltak” – mondta az orvos, aki ezzel zárkózott el attól, hogy igazságot tegyen a Szíriában harcoló kormányerők és lázadók között. Ennek ellenére elmondta az interjúban, hogy bár nem tudja biztosra, de neki azt mondták, az Aszad-rezsim, tehát a kormányerők mesterlövészei hajtották végre ezeket a támadásokat.