"Termelj! Fogyassz! Dögölj meg!" - háromszázezren tüntettek Rómában

Vágólapra másolva!
A legmagasabb fokú biztonsági készültséget rendelt el a rendőrség Rómában, az olasz főváros központján végigvonuló szombati tüntetések miatt. A hatóságok a szélsőséges Black Bloc csoport akcióitól tartottak.
Vágólapra másolva!

"Termelj! Fogyassz! Dögölj meg!", "Nem kérünk a bankok hatalmából!" - ezek voltak a szervezők szerint háromszázezresre nőtt menet jelszavai. Ahol tudták, a felvonuló tömegből kizárták az arcukat eltakaró szélsőséges tüntetőket. Ez utóbbiak máshol kirakatokat törtek be, üveggel, kövekkel, papír- és füstbombával, tojással dobálták meg a rendőröket.

A pénzügyminisztériumnál tüntetők egy csoportja motorokból és utcai hulladéktárolókból barikádot emelt, és onnan dobálta a rohamrendőrök falát. A rendőrség szétoszlatta az agresszív tiltakozók csoportjait, több személyt őrizetbe vettek. Az Anonymous nevű nemzetközi hackercsoport a tüntetéssel egy időben elsötétítette az olasz számvevőszék és több minisztérium honlapját.

A lateráni Szent János-bazilikától indult menet hét kilométeres útvonalán az üzletek bezártak, a bankok kirakatait bedeszkázták. A tüntetés elhaladt a Banca d'Italia olasz jegybank római székházánál, amelyet biztonsági gyűrű vett körbe. A menet az infrastrukturális minisztériumnál ért véget.

A tüntetést az északnyugat-olaszországi alpesi települések lakosságát és környezetvédőket tömörítő No Tav mozgalom hirdette meg, amely évek óta tiltakozik a Lyon-Torinó közötti nagysebességű vasútvonal olaszországi szakaszának megépítése ellen. A menethez a gazdasági megszorítások ellen tüntető baloldali szervezetek, az olasz diákmozgalmak, szakszervezetek és a bevándorlókat képviselő egyesületek is csatlakoztak.

Négyezer rendőr felügyelte Róma városközpontját. Az eddigi hírek 14 tüntetőt vettek őrizetbe, közöttük négy francia anarchistát, akiket azonnal kiutasítottak Olaszországból. A hatóságok sisakokat, botokat, a római utcákról felszedett kockaköveket vettek el a randalírozóktól.

Angelino Alfano belügyminiszter előre leszögezte, hogy nem ismétlődhetnek meg a 2011 októberében történtek, amikor a "felháborodottak" tüntetésén a rendőrséggel harcba szálló Black Bloc csoportjai csatatérré változtatták az olasz főváros központját.

A tüntetés részvevői elutasították, hogy a szélsőségesekkel azonosítsák őket. Egy kisebb csoport - letérve a menet útvonaláról és kikerülve a rendőröket - békés villámakciót tartott a római pénzügyminisztériumnál, "Mindenki gazdag szeretne lenni!" transzparenssel. Máshol petárdákat dobtak a római utcákat felügyelő pénzügyőrség páncélos járművére.