Elhunyt Jovanka Broz

meghalt Jovanka Broz, Josip Broz Tito néhai jugoszláv miniszterelnök özvegye
Vágólapra másolva!
89 évesen elhunyt Josip Broz Tito özvegye, Jovanka Broz.
Vágólapra másolva!

Hosszú és súlyos betegség után meghalt Jovanka Broz - adta hírül a vajdasági Magyar Szó Online. Tito özvegye 89 éves volt.

Az újság szerint az asszonyt egy belgrádi klinikán érte a halál. Jovanka Broz súlyos szívelégtelenségben szenvedett, már idén augusztusban is volt egy infarktusa, azóta kórházban kezelték.

Jovanka Broz 1924-ben született a horvátországi Likában, nemzetiségét tekintve szerb. 1952-ben ment férjez Titóhoz, és a politikus haláláig, 1980-ig volt a társa. A németek elleni partizánharcban ki is tüntették, a jugoszláv hadsereg alezredese volt.

Tito halála után a pár vagyontárgyait államosították, Jovanka személyes ajándékai, ruhái, levelei nagy részét elvették, 2006-ig nem volt sem saját jogú, sem özvegyi nyugdíja, szociális segélyen élt. Személyazonosságát igazoló iratokat is csak 2009-ben kapott újra. A szerb sajtó szerint a lefoglalt javak között lévő értékes műtárgyak múzeumba kerültek, a többi holmiról pedig nem tudni, hol van.

Tito feleségeként Jovanka Broz a Balkán számos történelmi jelentőségű eseményének volt a szemtanúja, ezért a szerbiai tömegtájékoztatás, de más volt jugoszláv tagállamok médiája is
nyomon követte sorsát. A vele történtek nagy médiaérdeklődést váltottak ki, jóllehet ő maga ritkán jelent meg a kamerák előtt. Tito 1980-as halála óta, visszavonulva, gyakorlatilag házi őrizetben élt egy villában Belgrád előkelő negyedében.