Már Ausztráliában is házasodhatnak a melegek

Vágólapra másolva!
Az ausztrál főváros környékén legkorábban decemberben tarthatnak esküvőket a meleg párok, ha addig a kormány meg nem semmisíti a törvényt.
Vágólapra másolva!

Törvényt fogadott el Ausztráliában az azonos nemű párok házasságának engedélyezéséről kedden a fővárost, Canberrát magában foglaló szövetségi terület parlamentje. Az Ausztrál Fővárosi Terület törvényhozói 9-8 szavazati aránnyal fogadták el a jogszabályt. A nyilvános szavazáson jelen levő mintegy 200 fős tömeg nagy ovációval fogadta az eredményt.

Ez az első eset, hogy Ausztráliában - egyelőre csak helyi közigazgatási szinten - lehetővé teszik a meleg párok házasságát. A jogszabály értelmében legkorábban decemberben tarthatnak esküvőket az azonos nemű párok az Ausztrál Fővárosi Területen, hacsak a szövetségi kormány addig meg nem semmisíti a törvényt. Ezt a legfelsőbb bíróság határozatával vagy a szövetségi parlamentben tartandó szavazással teheti meg.

George Brandis szövetségi főügyész máris jelezte, hogy alkotmányellenesnek tartja a helyi szinten elfogadott jogszabályt, és hangsúlyozta, hogy Ausztráliának országos szinten egyforma házassági törvényekre lenne szüksége. Tony Abbott miniszterelnök ellenzi a melegházasságok engedélyezését, és tavaly két erre vonatkozó törvénytervezetet is meghiúsított a szövetségi parlamentben.

Rodney Croome, egy ausztrál melegjogi szervezet igazgatója közölte: legalább 500 homoszexuális pár tervezi, hogy amint lehet, Canberrába utazik házasságot kötni.

Az ázsiai-csendes-óceáni térségben Új-Zélandon legalizálták először az azonos neműek házasságát áprilisban. A világon mintegy 15 országban köthetik össze életüket hivatalosan is a meleg párok, köztük Spanyolországban, Svédországban, Kanadában és az Egyesült Államok 14 szövetségi államában.