Uruguayban államosítják a kannabisz kereskedelmét

Vágólapra másolva!
A világon elsőként Uruguay állami szabályozás alá vonná a teljes kannabiszkereskedelmet. Ha átmegy a törvény, 1 dollárba kerül majd 1 gramm fű.
Vágólapra másolva!

Uruguayban a parlament alsóháza elfogadta a törvényjavaslatot a teljes kannabiszipar állami szabályozásáról. Már csak a felsőháznak kell rábólintania a tervezetre - írja a Guardian brit lap internetes kiadása.

A José Mujica uruguayi elnök által is támogatott kezdeményezés lényege, hogy a növény termesztése, forgalmazása és árusítása legális lesz, és állami ellenőrzés alá kerül. A cél az, hogy ezzel kivegyék a feketepiacon nagy hasznot termelő iparágat a bűnözők kezéből.

Ha a törvény hatályba lép, Uruguay lesz az első ország a világon, amely államilag szabályozza a teljes kannabiszkereskedelmet. A legliberálisabb európai szabályozások inkább csak eltűrik a fogyasztást, és esetleg a termesztést is.

A tervek szerint 1 gramm kannabisz ára 1 dollár lesz - ez az összeg a nyolcada annak, amennyibe az Egyesült Államokban egyes, az orvosi marihuána kereskedelmét engedélyező államokban kerül. A forgalmazást az állam fogja koordinálni, és nem fog keresni a termelők által átadott árun.

Csak felnőtt helyi lakosok vásárolhatnak majd, havonta legfeljebb 40 grammot. A felmérések szerint a 3,3 milliós országban 120 ezren fogyasztanak kannabiszt legalább egyszer egy évben, közülük 20 ezren naponta. A fogyasztás régóta legális, de a termesztés és az árusítás eddig büntetendő volt.