Vágólapra másolva!
Visszanevezi pártját Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök. A Szabadság Népéből megint Forza Italia lesz, elnöke maga Berlusconi. Ez kihívás a párton belüli ellenzéknek.
Vágólapra másolva!

A Silvio Berlusconi vezette jobbközép Szabadság Népe (PdL) vezetősége pénteken úgy döntött, a párt ismét a Forza Italia (Hajrá Olaszország) névvel folytatja tevékenységét. A PdL végét és a Forza Italia (FI) újjászületését személyesen Silvio Berlusconi jelentette be a döntést követő sajtótájékoztatón.

Azt mondta, hogy a párttal együtt a PdL eddigi tisztségei is megszűntek: mostantól kezdve ő az elnök, és jelöli ki az új vezetőket. A pártnak új arcokra van szüksége - mondta. Berlusconi szerint a párt továbbra is támogatja a kormányt, de megjegyezte, hogy ha az adócsalás miatti ítélet következtében megfosztják mentelmi jogától és kizárják a parlamentből, akkor "nem maradhatok tovább kormányon azokkal, akik megfosztanak mandátumomtól".

Berlusconi 1994-ben a Forza Italiával lépett a politikai színtérre. Az FI 2009-ben olvadt bele a Szabadság Népe jobbközép szövetségbe. Az FI-hez való visszatérésről határozó ülésen a párt 24 fős vezetőségéből 18-an voltak jelen, és egyhangúan a PdL tevékenységének lezárására szavaztak.

Az értekezleten nem vett részt Angelino Alfano, a PdL eddigi főtitkára, belügyminiszter és a párt további négy minisztere sem, akik október 2-án - Berlusconival szembeszállva - bizalmat szavaztak a Letta-kormánynak. Berlusconi kijelentette, hogy a pártátalakításra éppen emiatt volt szükség, az újraindulás az egységet szolgálja: "nem engedhetjük meg, hogy a pártban törés következzen be".

Berlusconi lépése nem más mint "ideiglenes fegyveres tűzszünet" – értékelték többen. A Forza Italia újraindításával Berlusconi azt üzente pártja szakadár szárnyának és a kormánynak is, hogy a párt az övé, továbbra is a politikai pályán játszik, és nem engedi magát félreállítani. Alfano úgy nyilatkozott, nem akar pártszakadást, ezért nem vett részt a vezetőségi ülésen.

Berlusconi bejelentette azt is, hogy a Forza Italia országos tanácsa december 8-án tartja első gyűlését, amelyre 800 küldöttet várnak. Ez lehet majd a Berlusconi és Alfano közötti leszámolás pillanata.