Kémjátszmák az EU-csúcson

Vágólapra másolva!
A német kancellár és a francia elnök is kioktatta az Egyesült Államokat a helyes viselkedés szabályairól, és azt üzente: az ember nem hallgatja le azoknak a személyeknek a mobiltelefonját, akikkel nemzetközi csúcsértekezletek keretében találkozik. Edward Snowden legújabb kiszivárogtatásának köszönhetően közben kiderült, hogy 35 vezető külföldi politikus telefonhívásait hallgatta le az az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség.
Vágólapra másolva!

A szövetségesek kikémlelése nem ismétlődhet meg - jelentette ki az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) tevékenységével kapcsolatos legutóbbi, Franciaországot és Németországot sújtó botrányokra utalva a francia államfő. Francois Hollande megerősítette azt a korábbi értesülést, amely szerint Angela Merkel német kancellárral együtt tárgyalásokat kezdenek az Egyesült Államokkal az ügy tisztázására.

Az államfő közös német-francia kezdeményezésként említette azt a célkitűzést, hogy új alapokra helyezzék a titkosszolgálatok együttműködését, amihez az év végéig közös kereteket kell biztosítani.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség kémkedéssel felérő akcióit az államfő elfogadhatatlannak nevezte. "A helyes viselkedés első szabálya az, hogy az ember nem hallgatja le azoknak a személyeknek a mobiltelefonját, akikkel nemzetközi csúcsértekezletek keretében találkozik" - fogalmazott Hollande, aki ezzel közvetve mindenekelőtt a német kancellár, Angela Merkel mobiltelefonjáénak állítólagos lehallgatásáta utalt.

Angela Merkel arról beszélt, hogy súlyosan megrendült a bizalom az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség által végzett, tömeges, titkos adatgyűjtés miatt, és annak helyreállításához nem elegendőek a szavak, tettekre, radikális változásra van szükség.

Az arra vonatkozó kérdéseket, hogy pontosan melyik telefonján milyen beszélgetéseket hallgathatott le vagy figyelhetett meg az NSA, Angela Merkel annyit felelt, hogy mindig igyekezett szétválasztani a pártja nevében és a kormányfőként folytatott kommunikációt, ezért két telefonja is van, mert mindig is kerülni akarta a látszatát is annak, hogy a pártkommunikációt közpénzből finanszírozná. A kancellári mobil titkosítva van - közölte, valamint azt is tudatta: nincs konkrét bizonyíték a lehallgatásra, mindössze erre utaló nyomok vannak, és az, hogy a másik fél, az Egyesült Államok nem cáfolja az állításokat.

A Barack Obamával szerdán folytatott telefonhívás tartalmát firtató kérdést a kancellár azzal hárította el, hogy a beszélgetés bizalmas volt, az ilyenekről eddig sem nyilatkozott, s ezután sem fog. Angela Merkel az Európai Uniót, Németországot és az Egyesült Államokat igazi szövetségeseknek nevezte, ugyanakkor radikális változást sürgetett.

"Szövetségesek, szoros szövetségesek között, úgy értem, katonáink együtt estek el a közösen megvívott harcokban, az ember tudni akarja, hogy nem kell ilyen megfigyelés miatt aggódnia" - hangoztatta a német kancellár. Valamin változtatni kell, az amerikai-német-európai barátság nem lehet egyirányú utca - tette hozzá Angela Merkel. A német kancellár arra a kérdésre is válaszolt, hogy változtatott-e a megfigyelés miatt telefonálási és kommunikációs szokásain: nem, aki velem beszél, az mind ugyanazt fogja hallani - közölte Merkel.

Megint Snowden

Mindeközben a brit Guardian című lap azt írta, hogy 35 vezető külföldi politikus telefonhívásait hallgatta le az NSA. Ez az értesülés is attól az egykori CIA- illetve NSA-alkalmazottól származik, aki az utóbbi hónapokban információkat szivárogtatott ki a Guardiannek és amerikai lapoknak az NSA és a brit kormány hasonló profilú kommunikációs figyelőszolgálata, a GCHQ titkos adatgyűjtési tevékenységéről.

A 29 éves Edward Snowden hatalmas mennyiségű dokumentumot adott át az NSA és a GCHQ egymáshoz kapcsolódó, kiterjedt megfigyelési programjáról. A Guardian az általa megszellőztetett újabb bizalmas iratok alapján azt írta, hogy Angela Merkel német kancellár mobiltelefonjának lehallgatása nem volt elszigetelt jelenség, sőt a most ismertetett újabb NSA-leirat tanúsága szerint a szolgálat rutinszerűen figyeli külföldi vezető politikusok telefonjait, és ehhez még segítséget is kér más amerikai hivatalok illetékeseitől.

A brit lap által közölt, 2006 októberében kelt dokumentum szerint az NSA fogyasztói - vagyis az amerikai kormányszervek, és olyan kormányilletékesek, akik megfordulnak külföldi politikusok társaságában - segíthetnék az ügynökség hírszerzési igazgatóságát célba vehető telefonszámok megszerzésében.

Az idézett leirat szerint például egy meg nem nevezett amerikai hivatalos személyiség nem sokkal a dokumentum kelte előtt 35 vezető politikus összesen kétszáz telefonszámát adta át az NSA-nek. Jóllehet ezek többsége valószínűleg nyíltan hozzáférhető forrásokból is beszerezhető, 43 telefonszám azonban addig ismeretlen volt az NSA számára - áll a bizalmas belső leiratban. A dokumentumból kiderül az is, hogy az új telefonszámok figyelése révén az NSA még további telefonszámokhoz jutott hozzá, amelyeket szintén munkába vett.

A Guardian az amerikai kormány véleményét kérte a legújabb leleplező dokumentumokról, washingtoni kormányilletékesek azonban a lap szerint nem fűztek érdemi megjegyzést az ügyhöz.