Reménytelen helyzetben a legnagyobb kínai botrány főszereplője

Vágólapra másolva!
Po Hszi-laj fellebbezését elutasították, a volt csungkingi párttitkár életfogytig börtönben marad.
Vágólapra másolva!

Elutasította Po Hszi-laj egykori kínai pártvezető fellebbezését a kelet-kínai Santung tartomány bírósága, a korrupciós vádakban bűnösnek talált volt csungkingi párttitkárra életfogytig tartó börtön vár.

Pót szeptember végén találta bűnösnek a bíróság vesztegetés, sikkasztás és hivatali hatalommal visszaélés vádjával. Az egykori nagyhatalmú párttitkár pere csaknem öt napig tartott, ő maga végig tagadta az ellene felhozott vádakat. A fellebbezés október eleji elfogadása után a kelet-kínai Santung tartomány felsőbb bírósága újból átvizsgálta a peranyagot, és Pót többször újra meghallgatták. A fellebbezés elfogadásához ugyanakkor nem bizonyultak elegendőnek a bizonyítékok – jelentette ki az ítélőszék szóvivője pénteken a kínai központi televízió, a CCTV riportjában.

A bíróság korábban megállapította, hogy Po Hszi-laj 20,4 millió jüan (715 millió forint) kenőpénz elfogadása mellett 5 millió jüant sikkasztott el, továbbá Csungking első számú vezetőjeként visszaélt hatalmával. A visszaélés feleségének, Ku Kaj-lajnak az ügyét érinti, aki – egy segítő közreműködésével – megölte Neil Heywood brit üzletembert, a család régi barátját. Ku pere még tavaly lezajlott, őt szándékos emberölésben találták bűnösnek, ezért felfüggesztett halálbüntetést kapott. Vang Li-csünt, a botrányt felfedő egykori városi rendőrfőnököt korrupciós vádak miatt és Ku Kaj-laj segítéséért 15 év börtönre ítélték.

A karizmatikus, erőskezű, maoista Po Hszi-lajt alig egy évvel ezelőtt még a következő generációs kínai vezetés legesélyesebb tagjai között tartották számon, ügyét a kínai sajtó az elmúlt évtizedek legnagyobb politikai botrányaként emlegeti. Cikkeinket az ügyről itt találja.