53 kilométeres menettel tüntettek a székely autonómiáért

Vágólapra másolva!
Tízezrek vettek részt a Székelyek nagy menetelése rendezvényen Romániában, ahol Berecktől Kökösig egy 53 kilométer hosszú felvonulással tüntettek a székely autonómiáért. Az összes romániai magyar párt részt vett a szervezésben, istentiszteletet tartottak, kiáltványt fogatdak el, és 250 méteres zászlókat is kifeszítettek.
Vágólapra másolva!

Kialakult a Székelyek nagy menetelésének 53 kilométeres menetoszlopa - tájékoztatta az MTI-t Ferencz Csaba, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kommunikációért felelős alelnöke. A menetelés kiáltványának felolvasása után a tüntetők közösen énekelték el a magyar és székely himnuszt, majd elindultak vissza a gyülekezési pontok felé. Ferencz Csaba szerint a helyszínekről befutott legutolsó jelentés alapján 120 ezerre becsülik a résztvevők számát.

Békésen zajlott a Székelyek nagy menetelése, a tömegrendezvény incidensek nélkül fejeződött be - jelentette ki az MTI-nek Petronela Corodeanu, a Kovászna megyei csendőrség szóvivője. A szóvivő elmondta, hogy a csendőrség 15 ezerre becsülte a résztvevők számát. A számot a csendőrség a rendőrség és a katasztrófavédelem által kiadott közös közlemény is tartalmazza.

Helybéliek egy 250 méter hosszú székely zászlót feszítenek ki a Réty és Maksa közötti úton Forrás: MTI/Beliczay László

A kiáltvány szövegét Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke ismertette a menetelés rádióadásában. A kiáltványban arra hívják fel a román kormány figyelmét, hogy a párbeszéd lebecsülése, a székelység akaratának mellőzése, a székely jelképek folyamatos üldözése nem fogja sem megtörni, sem elfárasztani a székely autonómiatörekvést.

"A mai napot követően vagy érdemi párbeszéd kezdődik a székelység képviselőivel a székely nép kinyilvánított akaratáról, Székelyföld jövőjéről, vagy sokasodni és erősödni fognak a tiltakozó megmozdulások, beleértve a polgári engedetlenséget is" - fogalmaztak a kiáltványban. A nagy menetelés résztvevői a kiáltványban kinyilvánították, hogy a nyolc széket és 153 önkormányzatot magába foglaló Székelyföld korábban rögzített ideiglenes határaihoz ragaszkodnak, és követelik, hogy a helyi közösségek népszavazása véglegesítse a határokat. Kijelentették, hogy Székelyföld nemzeti, etnikai, nyelvi hovatartozástól függetlenül közös hazája a terület minden lakosának, és a területi autonómia lesz a teljes és tényleges jogegyenlőség intézményi garanciája.

Autonómiát akarunk nem függetlenséget!

A menetoszlopok nem sokkal 11 óra után indultak el a Székelyek nagy menetelése nevű felvonulás 14 gyülekezési pontjából.A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) hírszolgálata szerint mintegy 60-70-ezren hallgatták végig a menetelést megelőző ökumenikus isztentiszteleteket, de valamennyi helyszínre folyamatosan áramlik a tömeg.

A háromszéki Réty községből résztvevők érkeznek a gyülekezőhelyre, ahonnan együtt indulnak a Székelyek nagy menetelésére Forrás: MTI/Beliczay László

Az egymással szembe elinduló menetoszlopoknak két-három kilométeres utat kell megtenniük, míg szembetalálkoznak egymással. A tömegben négy darab, 250 méter hosszú székely zászlót is kifeszítettek, egyet-egyet a felvonulás két végpontján, Kökösön és Bereckben, illetve a rétyi keresztútnál és Kézdivásárhelyen.

A Székelyek nagy menetelése ökumenikus istentiszteletekkel kezdődött meg vasárnap délelőtt. A tömegrendezvény 14 helyszínére Erdély egész területéről érkeztek tüntetők. A székelyföldi utakon reggel óta székely és magyar zászlókkal fellobogózott, dudáló autókat lehetett látni.

A rétyi gyülekezőhelyen rézfúvósok szórakoztatták az istentisztelet kezdetéig a tüntetőket, akik székely és magyar zászlók százaival vonultak a helyszínre. Rétyen megannyi olyan európai közösségnek a zászlaját is kitűzték, amelyek szolidaritására számít a székelység az autonómia eléréséért folytatott küzdelemben. A helyszínen baszk, katalán, skót és dél-tiroli zászlókat is látni lehet. A tüntetők elsősorban román és angol nyelvű feliratokon üzenték: "Autonómiát akarunk nem függetlenséget!" "Románia a mi országunk is!"

53 kilométeres menetoszlop

A Székelyek nagy menetelésével kíván nyomatékot adni vasárnap a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) az egységes, autonóm Székelyföld iránti elkötelezettségének. A mindeddig példa nélküli felvonulásra százezres tömeget várnak egész Erdélyből. A tüntetés előzményeiről, a székelyföldi autonómiatörekvésekről ebben a helyszíni riportunkban olvashat bővebben.

A résztvevők egy óriási székely zászlót visznek Erdélyben, a Kovászna megyei Kökösön, ahonnan Uzonba vonulnak Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A terv szerint vasárnap a Brassót Bákóval összekötő 11-es országút székelyföldi szakaszán 14 településen, illetve útkereszteződésnél gyülekeznek az esemény részvevői, majd menetoszlopokat formálva elindulnak a szomszédos gyülekezési pont felé. A szervezők szándéka szerint az egymással szembetalálkozó menetoszlopok 53 kilométeres összefüggő oszlopot alakítanak ki.

Az SZNT kezdeményezését valamennyi erdélyi magyar politikai szervezet és valamennyi erdélyi történelmi magyar egyház felkarolta. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) valamint a Magyar Polgári Párt (MPP) is aktívan részt vett a szervezésben, a mozgósításban, a szükséges hatósági engedélyek beszerzésében.

A Székelyek nagy menetelésére induló résztvevők várakoznak a csíkszeredai vasútállomáson Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A román hatóságok - némi akadékoskodás után - engedélyezték a felvonulást, és nagy erőkkel készülnek biztosítani a felvonulók biztonságát, és a fogalom folyamatosságát. Valamennyi erdélyi magyar politikai szervezet vezetője ott lesz a menetoszlopban, és beszédet is mond. A beszédeket és a menetelés kiáltványát rádión keresztül hallhatják majd a felvonulók. Az SZNT demonstrációjával párhuzamosan Magyarország több településén, valamint Európa és Észak-Amerika megannyi nagyvárosában tartanak szolidaritási megmozdulásokat.

Magyarországon is tüntetnek

Budapesten és több más magyarországi településen is szimpátiatüntetést tartanak ma a háromszéki "Székelyek nagy menetelése" melletti kiállásként. A magyar közmédia több műsorban is foglalkozik a demonstrációval, a menetelést az eseményt megnyitó egyik ökumenikus istentisztelettel együtt a Dunán és a Kossuth Rádióban is élőben közvetítik.

Budapesten, Szolnokon, Debrecenben, Keszthelyen, Sárospatakon, Békéscsabán, Hódmezővásárhelyen, Tokajban, Szombathelyen, Gyöngyösön, Zalaegerszegen és Nagykanizsán is felvonulással fejezik ki szolidaritásukat a székelyföldiek autonómiatörekvése mellett demonstrálók. Az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága múlt heti, egyhangúlag elfogadott állásfoglalásában támogatta a vasárnapi demonstrációt.