Luxusalagútban csempészték a drogot

Vágólapra másolva!
Villanyvezetékkel, szellőztető rendszerrel, világítással felszerelt kisvasúti drogcsempészalagutat fedeztek fel az Egyesült Államok hatósági emberei a mexikói határnál.
Vágólapra másolva!

A szinte luxusalagútnak minősíthető folyosó egy tijuanai raktárépületet köt össze egy San Diegó-ival. A hatóság a felfedezésnek köszönhetően lefoglalt 8 tonna marihuánát és másfél mázsa kokaint, továbbá őrizetbe vett három gyanúsítottat. Az alagút nemrégiben készülhetett el, a beruházónak valószínűleg még nem térültek meg a költségei.

Az amerikai–mexikói határon nem kivételes az illegális alagút: 2008 óta 75-öt fedezett fel a hatóság. Ezek többsége azonban messze nem ilyen gondos munka volt, mint a most felfedezett vagy a 2011-ben feltárt. A 2011-ben felfedezett a mostani szomszédságában állt, mindössze egy épülettömbnyire tőle, és infrastrukturális felszereltsége hasonló szintű volt: világítással, szellőzőrendszerrel éppúgy felszerelték, és volt benne villanyhajtású kisvasút is.

A környéken az alagút-építési kedvet serkenti, hogy a mexikói oldalon agyagos a talaj, amelyben könnyű ásni, az amerikai oldalon pedig számos raktár szolgálhat álcázott végállomásként.