Ukrán olimpikon vezette a gyermekrabló bandát

Vágólapra másolva!
Olaszországban lelepleztek egy gyermekek elrablására szakosodott bandát. A banda egyik irányítója egy ukrán olimpikon volt, aki bronzérmet nyert a 88-as olimpián.
Vágólapra másolva!

Olaszországban lelepleztek egy gyermekrablásra szerveződött nemzetközi hálózatot, amely a különvált szülők kérésére rabolta el a másik szülőtől a gyerekeket – jelentette be csütörtökön a csendőrség.
A banda tagjai között volt egykori zsoldos és sportbajnok is. A hálózat szervezési központja volt Olaszországban volt, de más országokban is működtek.

A nyomozás feltárta, hogy a bűnözők az ABP World Group nevű norvég vállalat mögé bújva szervezték meg a tevékenységüket. A bandatagok többsége korábban különféle államok speciális alakulatánál szolgált. A szervezet által kínált szolgáltatások között volt a különböző állampolgárságú szülők által vitatott gyerekek "visszaszerzése" több tízezer euróért, "még a gyerek életét is kockáztatva" – írta közleményében a palermói csendőrség.

Az első akciót 2012-ben hajtották végre, amikor egy kommandó Tunéziában elrabolt és Szicílián keresztül Norvégiába vitt egy gyereket. A második, szintén tunéziai akció kudarcba fulladt, mert a rendőrség már figyelte a gyanúsítottakat, és két svédet le is tartóztattak.

E második gyermekrablási kísérlethez a bűnözők Palermóban alakítottak ki logisztikai központot, egyebek között kibéreltek egy kikötőhelyet. Ennek használatát egy bizonyos Larisza Moszkalenko szervezte, aki régóta Olaszországban élt, de korábban Ukrajna színeiben bronzérmet szerzett vitorlázásban az 1988-as szöuli olimpián.

Moszkalenkóval együtt három olaszt is letartóztattak, és körözést adtak ki két norvég és egy svéd állampolgár ellen – közölte a csendőrség.