Vágólapra másolva!
Egyszerre 152 emberre mondták ki a halálos ítéletet. Vérfürdőt rendeztek, mert béremelést akartak.
Vágólapra másolva!

A 2009-ben lázadást szervező bangladesi határőrök közül 152-öt halálra ítéltek kedden - írja a New York Times online kiadása, ami példátlannak nevezi az ítéletet.

A határőrizeti feladattal ellátott félkatonai alakulatnak, a Bangladesi Lövészeknek mintegy kétezer tagja lázadt fel 2009 februárjában dakkai főhadiszállásukon, amely egybeépült egy katonai tiszti lakóteleppel. A lázadásban megöltek több tucat embert és a hadsereg tisztjeit. Az őrök a főhadiszálláson lövöldözni kezdtek, túszul ejtették a bent lévő tiszteket, valamint megszálltak egy közeli bevásárlóközpontot is.

A lázadó fegyveresek magasabb béreket és jobb szolgálati feltételek követeltek. A kormány végül a hadsereget vetette be a lázadók ellen, akik azután egyeztek bele, hogy leteszik a fegyvert, hogy a bangladesi miniszterelnök valamennyi érintettnek amnesztiát ajánlott. Később azonban körözni kezdtek mintegy ezer lázadót.

Néhány őr könnyekben tört ki, mikor meghallotta az ítéletet, mások a bírónak üvöltötték, hogy az ítélet igazságtalan. "Allah igazságot fog szolgáltatni ezért az igazságtalanságért" - mondták. A bíró a 2009-es események szemtanúinak vallomásairól azt mondta: az általuk leírt vérfürdő hajmeresztő volt. "A halottak nem kapták meg azt a végtisztességet, ami a törvény szerint járna nekik" - idézi a lap a bíró szavait.