Szibériába küldték a Pussy Riot tagját

Vágólapra másolva!
Nagyezsda Tolokonnyikova büntetése utolsó pár hónapját Szibériában tölti le.
Vágólapra másolva!

Egy szibériai büntetőtáborban tölti le büntetése hátralévő hónapjait Nagyezda Tolokonnyikova a Pussy Riot zenekar tagja – írja kedden a Huffington Post. A hírről az elítélt énekes férje számolt be, aki mint mondta, több mint két hétig nem tudta, hol van a felesége.

A 23 éves Tolokonnyikova részt vett abban a zenei performanszban, amely egy moszkvai ortodox katedrálisban bírálta Vlagyimir Putyint és az orosz egyházat, tettéért két év börtönt kapott. Férje szerint Tolokonnyikovát azért küldték Szibériába, mert korábban egy levélben bírálta fogvatartása körülményeit, és áthelyezését kérte egy másik börtönbe, közelebb a családjához.

Tolokonnyikova a levélben azt írta, hogy rbaszolgaként él a börtönben, később emiatt éhségsztrájkba kezdett, aminek leromlott egészségi állapota vetett véget. Az orosz hatóságok állítása szerint jól van, a Szibériába tartó vonatúton pedig egy orvos is elkísérte.

A Huffington Post szerint az orosz gyakorlat szerint, ha egy elítéltet átszállítanak egyik börtönből a másikba, jellemzően nem értesítik róla a családját, csak ha már megérkezett új börtönébe.