A szenátuson átment a melegek diszkriminációját tiltó törvény

Vágólapra másolva!
Közel húsz évvel azután jött a szenátusi döntés, hogy először jogszabályi tervezetet nyújtottak be az amerikai kongresszban.
Vágólapra másolva!

A demokrata többségű amerikai szenátus csütörtökön 64:32 arányban megszavazta azt a törvénytervezetet, amely megtiltja a homoszexuális alkalmazottak diszkriminációját.

A szövetségi felsőházban 10 republikánus szavazott igennel az 52 demokrata és két független szenátorral együtt a kétpárti együttműködéssel kidolgozott jogszabály-tervezetről. A törvény elfogadtatása azonban a republikánus többségű képviselőházban komoly akadályokba fog ütközni. Egyebek között azért, mert ultrakonzervatív csoportok kilátásba helyezték, hogy meg fogják akadályozni azon politikusok újraválasztását, akik támogatóan szavaznak majd.

Barack Obama elnök közleményt adott ki, amelyben fontos lépésnek nevezte a foglalkoztatási diszkriminációellenes törvénytervezet szenátusi elfogadását. Ez segíthet véget vetni az olyan amerikaiakkal szemben elkövetett jogtalanságoknak, akiket pusztán a leszbikus, meleg, biszexuális vagy transznemű mivoltuk miatt nem vesznek alkalmazásba vagy bocsátanak el.

Sok republikánus ember is támogatja

Obama egyúttal felszólította a képviselőházat, hogy szintén tűzze napirendjére és szavazza meg a törvénytervezetet. A közvélemény-kutatások szerint az amerikaiak többsége - beleértve a republikánusokat is - támogatja a homoszexuálisok jogegyenlőségét.

A törvénytervezet bírálói egyebek között azt kifogásolják, hogy az szövetségi beavatkozást jelent a munkáltatók jogaiba, akik adott esetben a vallási meggyőződésük ellenére lennének kénytelenek dönteni arról, hogy kit foglalkoztassanak. John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke szerint egy ilyen jogszabály perek sorozatát indítaná el, ami mind a vállalkozásokra, mind a foglalkoztatásra nézve káros lenne.

A szenátus 19 évvel azután szavazta meg a törvénytervezetet, hogy a homoszexuálisok diszkriminációjának eltörléséről először terjesztettek be jogszabálytervezetet az amerikai kongresszusban.