Erich Priebke egy olasz börtöntemetőben nyugszik

Vágólapra másolva!
A százévesen elhunyt náci konkrét nyughelyét nem árulják el.
Vágólapra másolva!

Egy olasz börtön temetőjében temették el Erich Priebkét, a háborús bűnökért elítélt egykori SS-tisztet – írta csütörtöki számában a La Repubblica című olasz napilap.

A lap értesülése nem terjed ki arra, hogy melyik városban és melyik büntetés-végrehajtási intézményben temették el Priebkét. A La Repubblica értesülése szerint a sír csak egy szám alapján azonosítható, a számot pedig csak Priebke hozzátartozói és néhány beavatott tudja. Ezzel akarják elkerülni, hogy a sírhely egyfajta neonáci zarándokhellyé váljon.

Korábban Olaszországban és külföldön is több helyszínen megtagadták a tömeggyilkosságért elítélt háborús bűnös végső nyugalomra helyezését, attól tartva, hogy sírhelye szélsőségesek emlékhelye lesz.

A százéves korában, október 11-én elhunyt egykori SS-tisztre 1998-ban életfogytiglani börtönbüntetést szabtak ki a második világháborús Olaszország egyik legsúlyosabb tömegmészárlásában játszott szerepéért – 1944-ben, Róma mellett 335 olasz civilt gyilkoltak meg. Büntetését Priebke a legutóbbi időkig házi őrizetben töltötte Rómában.