Rohamrendőrök foglalták el a görög köztévét

Vágólapra másolva!
A rohamrendőrök kiszorították az épületből az azt júniusban elfoglaló tüntetőket.
Vágólapra másolva!

A görög rohamrendőrség behatolt csütörtök reggel a volt közszolgálati televízió székházába, és eltávolította a székházat június óta megszállás alatt tartó tiltakozókat. Helyszíni beszámolók szerint a tüntetők összetűztek a rohamrendőrökkel, akik lezárták a környéket és az épület összes bejáratát. A rendőrség könnygázt is bevetett, hogy feloszlassa a tömeget, és előállított két egykori tévést, valamint két szakszervezeti vezetőt, akik ellenállást tanúsítottak.

A rendőrségi ostrom hírére a tévéseket támogató athéniek kezdtek gyülekezni a székház előtt. Az ERT tévét júniusban zárta be a kormány, és elbocsátotta 2600 dolgozóját. Az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által elvárt megszorításokkal indokolt, hirtelen hozott döntés nagy felháborodást keltett Görögországban és külföldön is, és az egyik kormánypárt távozásához is vezetett.

Az épület elhagyását megtagadó újságírók az ERT bezárása után internetes adást indítottak, míg a kormány egy átmeneti közszolgálati adót indított DTV néven. Egy új, átszervezett közszolgálati televízió indítását is tervezi a kormány Nerit néven, ez 2014-ben kezdheti meg adását.