Tízezernél is több áldozata lehet a tájfunnak

Vágólapra másolva!
Több mint tízezer halálos áldozata lehet a Fülöp-szigetek középső részén végigsöpört Haiyan tájfunnak Leyte szigetén és környékén - jelentették be vasárnap a kormány becsléseire hivatkozva a helyi hatóságok.
Vágólapra másolva!

Egyelőre 300-400 holttestet találak a Fülöp-szigetek középső részén, ahol végigsöpört a Haiyan tájfun, de több mint tízezer halálos áldozattal számolnak a hatóságok. A tájfun, amely valószínűleg a legerősebb trópusi vihar volt, amely a délkelet-ázsiai szigetországot valaha sújtotta, házak tömegét döntötte romba, és súlyos károkat okozott a 220 ezer lakosú Tacloban kikötővárosban.

Az ottani tengerparti repülőteret elárasztották a heves szél által felkorbácsolt, két emelet magas hullámok. Taclobanban csaknem minden házat súlyosan megrongált vagy teljesen lerombolt a tájfun.

A kormány szombaton 15 ezer katonát vezényelt a tájfun által leginkább sújtott térségbe helikoptereken, teherautókon és gyalogosan, a károk ellenére szombaton sikerült leszállnia a repülőtéren két C-130-as katonai szállítógépnek, amely a mentéshez szükséges felszereléseket és távközlési berendezéseket vitt Taclobanba.

Az amerikai védelmi minisztérium is felajánlotta segítségét: Chuck Hagel miniszter közleményben jelezte, hogy az Egyesült Államok helikoptereket, repülőgépeket és hajókat bocsát rendelkezésre az eltűntek felkutatására, a mentési munkálatokra. A Haiyan tájfun péntek reggel csapott le a Fülöp-szigetekre, és szombaton valamelyest meggyengülve Vietnam irányában folytatta útját. A helyi katasztrófavédelm tájékoztatása szerint hatszázezer embert menekítettek ki a trópusi szélvihar lehetséges útvonalából. Később kétszázezer visszatérhetett lakhelyére, miután kiderült, hogy megváltozott a tájfun útvonala.