Életben van a tájfunban eltűnt magyar

Vágólapra másolva!
A 29 éves magyar a Fülöp-szigeteki tájfun óta nem adott életjelt magáról, de a Baptista Szeretetszolgálat emberei most megtalálták.
Vágólapra másolva!

Életben van az a 29 éves magyar fiatalember, aki a tájfun óta nem adott életjelt magáról a Fülöp-szigeteken – közölte a Baptista Szeretetszolgálat csütörtökön. Közleményük szerint a szeretetszolgálat helyszínen lévő munkatársai a helyi hatóságok bevonásával dolgoznak a magyar állampolgár biztonságba helyezésén, de részletekről az akció végéig nem adnak tájékoztatást.

Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat igazgatója az M1 Ma reggel című műsorában csütörtökön elmondta, hogy éjfél után nem sokkal azt az információt kapta, hogy életjelet adott magáról az a fiatal férfi, akit napok óta kerestek a szigeteken. A férfi nem érzi magát biztonságban, szeretne minél hamarabb Magyarországon lenni – tette hozzá az igazgató.

Lukács Csaba, a szeretetszolgálat önkéntese telefonon a helyszínről jelentkezve azt mondta: a magyar férfi a körülményekhez képest jól van. Nem tudnak vele kommunikálni, de a GPS-koordináták alapján méterre pontosan tudják, hol van.

Lukács Csaba arra is kitért, hogy a terület nem biztonságos, mindenféle szállítási útvonal le van zárva. Most azon dolgoznak, hogy járművet találjanak, amellyel ki tudják őt hozni onnan. Kiemelte: százezer számban próbálnak menekülni az emberek a szigetekről, onnan viszont, ahol a magyar férfi tartózkodik, még nem indult meg az emberek evakuálása. Az önkéntes hozzátette: bíznak abban, hogy a férfit 24 órán belül haza tudják hozni.

Az anyja jelentette, hogy a férfi eltűnt

Az M1 Híradója kedden este arról számolt be, hogy a Baptista Szeretetszolgálatnak az országban tartózkodó munkatársai is keresik azt a magyar férfit, akit a családja nem tud elérni, és aki Leyte szigetén volt a tájfun idején. A jakartai nagykövetség a tájfun után a Fülöp-szigeteki hatóságoktól kapott információk alapján azt közölte, hogy nincs magyar áldozata a természeti katasztrófának.

Hétfőn azonban a nagykövetséget egy magyar állampolgár édesanyja hívta, jelezve, hogy gyereke a Fülöp-szigeteken tartózkodik, nem messze attól a helytől, ahol a tájfun lecsapott, és azóta nem tud kapcsolatba lépni vele.

A Fülöp-szigeteket sújtó Haiyan szupertájfun halálos áldozatainak száma 2000 és 2500 közé tehető, de semmiképpen nem éri el a korábban becsült tízezret – mondta Benigno Aquino elnök kedden. A CNN amerikai hírcsatornának adott interjújában a Fülöp-szigeteki államfő rámutatott, hogy a tízezer halálos áldozattal számoló helyi tisztségviselőket valószínűleg túlságosan megrázták az átélt szörnyűségek, ezért mondtak eltúlzott számokat.

A viharban legalább két és fél ezren megsérültek, több mint kétezer embert pedig eltűntként tartanak nyilván. A világszervezet azt közölte, hogy több mint háromszáz millió dollár (66,7 milliárd forint) segélyre van szükség a természeti katasztrófa által érintett százezrek megsegítésére.