10 millió dollár vérdíj a bengázi terrorista fejére

Vágólapra másolva!
Állítólag eddig is volt, csak nem árulták el, mennyi.
Vágólapra másolva!

Az amerikai külügyminisztérium pénteken közölte, hogy még idén januárban 10 millió dolláros (2,2 milliárd forint) pénzjutalmat tűzött ki minden információért, amely segít kézre keríteni a 2012 szeptemberében a líbiai Bengáziban az ottani amerikai diplomáciai képviselet ellen elkövetett merénylet tetteseit.

A terrortámadásban négy amerikai állampolgár vesztette életét, köztük a nagykövet. A törvényhozókhoz intézett levelében a tárca azt írta, hogy eddig biztonsági okokból és a nyomozás érdekeire való tekintettel nem hozta nyilvánosságra honlapján a kitűzött pénzjutalomról szóló információt.

Michael McCaul republikánus képviselő, a képviselőház belbiztonsági bizottságának elnöke október 30-án levelet intézett John Kerry külügyminiszterhez, azt kérdezve tőle, hogy miért nem tűznek ki jutalmat a bengázi merénylők elfogására. A levelet 82 további képviselő írta alá.

A külügyminisztérium mostanáig elhárította ennek a már korábban is felmerült kérdésnek a megválaszolását. Ezért ismételten azzal vádolták, hogy nem vet be minden rendelkezésére álló eszközt a gyilkosok kézre kerítésére. A kormányzatot bíráló, többnyire konzervatív képviselők azt is feltételezték, hogy az Obama-adminisztráció megpróbálja elpalástolni a 2001. szeptember 11-ei amerikai terrortámadások 11. évfordulóján végrehajtott merénylet kulcsfontosságú részleteit.