Két gyerekük is lehet a kínai pároknak

Vágólapra másolva!
Feltéve, ha az egyik szülő egykeként nőtt fel, vagy ha az első gyerek lány.
Vágólapra másolva!

Feladja a kínai kormány az egykepolitikát - írja a brit BBC csatorna online oldala. A jövőben engedélyeznék, hogy azoknak a párok, akik közül valamelyik egykeként nőtt fel, két gyereket is vállalhassank. A BBC Pekingben tartózkodó tudósítója szerint a mostani változások nagy részét már tesztelték az ország néhány részében, vidéken például eddig is megengedték, hogy két gyerek szülessen, ha az első lány.

A Kínai Kommunista Párt központi bizottságának ülésén arról is döntöttek, hogy megszüntetik a munkával történő átnevelés intézményét, csökkentik a halálbüntetéssel büntethető bűncselekmények körét, és határozottabban fellépnek a vallatásoknál előforduló kényszer, a fizikai erőszak alkalmazása és a bizonyítékok törvénytelen megszerzése ellen.

A párt szerint a kínai egyke politikát lépésről-lépésre kell javítani és fejleszteni, hogy biztosítsa a kínai népesség kiegyensúlyozott fejlődését. Kínában az 1970-es évek végén vezették be, hogy a házaspároknak csak egy gyereke lehet. Az intézkedések célja a gyors népességnövekedés megállítása volt.

Az egy családba egy gyerek politikáról bővebben ebben a cikkünkben olvashat.