Hírességeknek nem tetszik, hogy az örömlányok kuncsaftjait megbüntetnék

Vágólapra másolva!
Francia hírességek tiltakoznak a prostituáltak ügyfeleinek megbüntetése ellen. A francia kormány terve szerint az a kuncsaft, aki lebukik, 450 ezer forintnyi euró büntetést kap, akit másodszor fülelnek le, dupla ennyit.
Vágólapra másolva!

Hírességek tucatjai tiltakoztak Franciaországban egy felhívásban a kormány terve ellen, amely szerint a jövőben megbüntetnék az örömlányok ügyfeleit a prostitúció elleni harc jegyében.

A francia parlament egy bizottsága november végén vitatja meg a szocialista frakció indítványát, amely alapján ugyan eltörölnék a szexuális szolgáltatások igénybe vételére történő nyilvános unszolás büntethetőségét, ám első alkalommal 1500 euró (durván 450 ezer forint), később kétszer ekkora pénzbírsággal sújtanák a prostituáltak kuncsaftjait. A parlament várhatóan decemberben szavaz a vitatott törvényjavaslatról.

"Anélkül, hogy helyeselnénk vagy ösztönöznék a prostitúciót, elutasítjuk azoknak a kriminalizálását, akik áruba bocsátják testüket és azokét, akik igénybe veszik az ő szolgálataikat, továbbá ideológiai előítéletek nélküli valódi vita megindítását követeljük" - hangzik a Le Point című hetilap szombati számában közzétett egymondatos petíció, amelyet mintegy hatvan híresség, mások mellett Catherine Deneuve színésznő, Charles Aznavour énekes, Jacques Higelin rocksztár, Claude Lanzmann filmrendező és Jack Lang volt kulturális miniszter írt alá.

A kezdeményezést magára vállaló, Antoine művésznevű énekes-dalszerző és zeneszerző azt mondta a petíció kapcsán, hogy a kormánynak küzdenie kell a szexuális kizsákmányolás ellen, de nem szabad kriminalizálnia a prostitúciót, és ugyanolyan jogokat kell adni a prostituáltaknak, mint más munkavállalóknak.

A prostitúció legális Franciaországban, ahol egy 2012-es adat szerint 18-20 ezerre tehető a prostituáltak száma. A törvény ugyanakkor üldözi a kerítést, az emberkereskedelmet és a szexuális szolgáltatások nyilvános kínálgatását.

A kuncsaftok megbüntetésének terve ellen már korábban is született egy heves vitát provokáló petíció Ne nyúlj a szajhámhoz! elnevezéssel. A többek közt Frédéric Beigbeder író által jegyzett felhívás aláírói szerint mindenkinek meg kell adni a jogot ahhoz, hogy szabadon áruba bocsássa bájait, és akár örömét is lelje benne. Az aláírók elutasítják, hogy "parlamenti képviselők szabjanak meg normákat vágyainkat és örömeinket illetően".