Vérengzés a líbiai fővárosban

Vágólapra másolva!
Vasárnap 48 órára szóló rendkívüli állapotot vezetett be Líbia fővárosában az általános nemzeti kongresszusnak (parlamentnek) alárendelt, felkelőkből alakult milícia vezérkara.
Vágólapra másolva!

A pénteken a Tripolitól 200 kilométerre keletre fekvő miszrátai milícia főhadiszállásánál tartott tüntetéseken kitört lövöldözésben és az azt követő összecsapásokban 45 ember halt meg és 460-an megsebesültek a líbiai fővárosban, de orvosok szerint az áldozatok tényleges száma feltehetően ennél jóval magasabb. A miszratai és a tripoli vezetők között ugyan megkezdődtek a békéltető tárgyalások, de ezek sikerében kevesek bíznak.

A kialakult helyzet miatt az ENSZ és az Európai Unió már szombaton evakuálta a nem nélkülözhetetlen munkát végző munkatársait, a Líbiában működő külföldi nagykövetségeket pedig biztonsági okokból bezárták.

Tripoliban vasárnap a városvezetés kezdeményezésére háromnapos általános sztrájk kezdődött - jelentette az al-Dzsazíra katari hírtelevízió. A városban dolgozó ukrán orvosok szerint a szombati viszonylagos nyugalom után vasárnapra virradóra ismét intenzívebbé vált a lövöldözés az egykori lázadó milíciák között.