Hét afgán gyerekkel végzett egy pokolgép

Vágólapra másolva!
A gyerekek játék közben hozták működésbe az út szélén elrejtett bombát. A házilag készített robbanószerkezetek a tálibok kedvelt harci eszközei.
Vágólapra másolva!

Egy család hét gyermekének az életét oltotta ki hétfőn Afganisztán délkeleti részén egy robbanószerkezet – közölte a helyi kormányzati szóvivő. A gyerekek éppen játszottak, amikor egyikük rálépett az út szélén elrejtett pokolgép indítószerkezetére, és ezzel működésbe hozta. A detonáció az igencsak ingatag biztonsági helyzetű Paktika tartományban történt, az áldozatok 7 és 12 év közöttiek voltak.

A házilagos készítésű robbanószerkezetek a kormány ellen lázadó tálibok kedvelt harci eszközei. Az ENSZ nemrég közzétett jelentése szerint az afganisztáni konfliktusban az ilyen robbanások követelik a legtöbb civil áldozatot. A gyilkos eszköz könnyen előállítható, és állandó fenyegetést jelent Afganisztán bizonyos útvonalain, de olykor mindennapos használati tárgyakban is elhelyezik őket.

Hétfőn a déli Zábul tartományban két gyermek vesztette életét, amikor a család autója ráhajtott egy pokolgépre – tájékoztatott róla a zábuli kormányzó helyettese. Elmondta azt is, hogy az előző nap a szomszédos Kandahár tartományban talált lefejezett holttesteket sikerült azonosítani: a Zábulból feltehetőleg a tálibok által elrabolt hat áldozat rendőr volt, nem pedig civil, ahogy azt korábban közölték.