Vágólapra másolva!
Nagy többséggel leszavazták a képviselők az aranybánya-beruházás törvénytervezetét, miután utolsó pártként a kormányzó szociáldemokraták is elálltak a ciántechnológiás projekttől. 
Vágólapra másolva!

Nagy többséggel, 119 igen, 3 nem és 6 tartózkodó szavazat mellett a román szenátus elfogadta a parlamenti különbizottság jelentését, amely elutasítja a kormány augusztusban beterjesztett, a Verespatak-beruházást támogató törvénytervezetét. A mostani döntés annak következménye, hogy az USL kormányszövetség liberális tagjai után a Victor Ponta miniszterelnök vezette szociáldemokrata párt is megváltoztassa véleményét, és elutasítja a ciántechnológiás beruházást.

A bányaprojekt ellen nemcsak Magyarországon, de Bukarestben is tartottak tüntetést, felhívva a figyelmet arra, hogy a beruházás a környezetvédelmi kockázatok mellett több száz család kitelepítésével is járna. Ezzel a kanadai és 20 százaléknyi román állami tőkével létesített Rosia Montana Gold Corporation 15 év után továbbra sem kapta meg a kitermeléshez szükséges engedélyeket, de a szenátus döntésével Románia nem mondott le végleg a megvalósításról.