Kedden van a vécék világnapja

Vágólapra másolva!
Első ízben tartja meg az ENSZ a vécék világnapját. Ban Ki MUn szerint szervezet célja az, hogy 2025-re mindenkinek legyen elfogadható vécéje.
Vágólapra másolva!

A megfelelő illemhely hiánya a világ lakosságának egyharmada számára nem viccet, hanem élet-halál kérdést jelent - hangsúlyozta az ENSZ főtitkára a keddi vécévilágnap alkalmából New Yorkban közzétett üzenetében.

Ban Ki Mun hangsúlyozta, hogy mintegy 2,5 milliárd ember nem jut hozzá megfelelő illemhelyhez, és több mint 1 milliárdan a természetben végzik a dolgukat. Mindez olyan problémát jelent, amely megelőzhető járványok okozta megszámlálhatatlan halálesethez vezet.

Ban Ki Mun emlékeztetett arra, hogy minden évben több mint 800 ezer 5 év alatti gyermek hal meg elsősorban a nem megfelelő higiénia miatt fellépő heves hasmenés következtében.

A világszervezet vezetője rámutatott arra, hogy a higiénia életbevágóan fontos az ember és a környezet egészsége szempontjából. A világnap alkalmából Ban Ki Mun kampányt hirdetett annak elérésére, hogy 2025-re senkinek ne kelljen a szabadban végezni a dolgát és felére csökkentsék azoknak a számát, akik nem jutnak megfelelő illemhelyhez.

A főtitkár utalt arra is: ha az iskolák megfelelő illemhellyel rendelkeznek, több mint 10 százalékkal növekedhet meg azoknak a lányoknak a száma, akik iskolába járnak. Ha a nők otthonaikban rendelkeznek vécével, kevesebb erőszakos cselekménynek vannak kitéve.

Egy közelmúltban nyilvánosságra hozott jelentés arra mutatott rá, hogy a lányok vonakodnak iskolába járni, ha nincs normális vécé. A nőkre és a lányokra is az erőszak veszélye leselkedik, amikor kimennek otthonukból, hogy könnyítsenek magukon.