Már tudják, hogy néz ki a párizsi lövöldöző

Vágólapra másolva!
A rendőrségnek több fényképe is van a fiatalos, kerek arcú férfiról, aki ráadásul DNS-nyomot is hagyott maga után. Azonosítani ennek ellenére még nem tudták, és nem is találják, de a rendőrség úgy véli, gyorsan haladnak a nyomozással.
Vágólapra másolva!

A teljes párizsi bűnügyi rendőrség, mintegy száz nyomozó keresi a fővárosban azt a férfit, aki hétfőn rálőtt egy fotósra a Libération című napilap párizsi székházában. A férfit – aki két órával az után, hogy rálőtt a fotósra, a La Défense üzleti negyedben lövöldözött, majd a meneküléshez rövid időre egy autóst is túszul ejtett – még mindig nem sikerült azonosítania a francia rendőrségnek.

A Le Parisien a honlapján kedden délután azt írta, hogy letartóztatták a gyanúsítottat, a hírt azonban a rendőrség néhány perc múlva cáfolta.

A Libération úgy tudja, hogy a VII. kerületben valóban előállítottak egy gyanúsnak vélt személyt, de a rendőrök utána elengedték, mivel igazolni tudta, hogy hétfőn délelőtt orvosi vizsgálaton volt.

A rendőrség kedden több mint négyszáz lakossági hívást kapott az után, hogy reggel közzétették a feltételezett elkövetőnek a párizsi metró egyik térfigyelő kamerájával hétfőn délután készített fotóját. Ezen egy kerek szemüveget viselő, kerek arcú, fehér bőrű, fiatalos férfi látható, drapp sapkában és piros dzsekiben. A felvétel a Champs-Élysées sugárút közelében található Alma-Marceau metrómegállóban készült, ahol utoljára látták a gyanúsítottat, akinek a személyazonosságát még mindig nem tudták megállapítani.

A férfi a támadások idején egyébként egy másik sapkát, egy zöld hosszú kabátot és golyóálló mellényt viselt, és nem volt rajta szemüveg.

Manuel Valls belügyminiszter jelezte, hogy a rendőrségnek sikerült a férfitól DNS-mintát is találnia. A France2 közszolgálati televízió úgy tudja, hogy a mintát egy tárgyon találták abban a gépkocsiban, amelynek vezetőjét az elkövető rövid időre túszul ejtette, amikor a La Défense negyedből a Champs-Élysées sugárút felé menekült, mielőtt ott a metróban elvegyült a tömegben.

Jean-Marc Ayrault kormányfő azt közölte, hogy jelenleg a teljes párizsi bűnügyi rendőrség, mintegy száz nyomozó keresi a fővárosban az ismeretlen férfit. "Csak akkor leszünk nyugodtak, ha elkaptuk. Ismételten arra kérem állampolgárainkat, hogy minden hasznos információval segítsék a rendőrség munkáját" – mondta a miniszterelnök.

A nyomozók több fotóval is rendelkeznek a gyanúsítottról a térfigyelő kamerák felvételeinek köszönhetően, és más olyan nyomok is rendelkezésre állnak, amelyekről egyelőre nem beszélhetnek. "Egyre több dolog kerül elő. De türelmesnek kell lenni, főleg az ilyen esetekben. Úgy gondoljuk, hogy elég gyorsan haladunk" – mondta egy rendőrségi forrás a Le Monde című napilapnak.

A rendőrök viszonylag sok információhoz jutottak annak az autósnak a tanúvallomásából, akit az elkövető mintegy húsz percre túszul ejtett. Elmondása szerint a gyanúsított folyamatosan beszélt hozzá. Elmondta, hogy most szabadult a börtönből és hogy gránátok is vannak nála. Azt viszont nem lehet tudni, hogy az igazat mondta-e, vagy csak meg akarta félemlíteni az autóst.

A Franciaországban leginkább elterjedt 12-es kaliberű vadászpuskát használó férfi először pénteken tűnt fel. A francia televíziókban közzétett felvételek szerint bement a BFMTV hírtelevízió székházába, egy zacskóból elővette a fegyvert, és Philippe Antoine főszerkesztő felé irányította, aki éppen a bejárati információs pultnál tartózkodott. A gyanúsított megfenyegette az újságírót, de nem lőtt, hanem nagyon gyorsan távozott. Hétfőn a Libération előcsarnokában viszont két lövéssel életveszélyesen megsebesített egy 23 éves fotóst, akinek az állapota továbbra is súlyos.

A tanúvallomások szerint az elkövető egyébként "nyugodt és határozott", "nagyon jól tudja, mit csinál". Ugyanakkor semmilyen személyes vagy politikai követelést nem közölt az alig egy percig tartó támadásai során.