Visszakapja a kincsek egy részét a nyolcvanéves német

Vágólapra másolva!
Visszakapja jogosan birtokolt képeit Cornelius Gurlitt, akinek müncheni lakásában 1406 festményt, grafikát és nyomatot, köztük feltehetően a náci diktatúra idején zsidóktól rabolt műkincseket találtak. 
Vágólapra másolva!

Az augsburgi ügyészség keddi közleménye szerint a nácik megbízásából dolgozó műkereskedő, Hildebrand Gurlitt fia a lehető leghamarabb visszakap minden olyan képet, amelynek minden kétséget kizáróan ő a jogos tulajdonosa. Az ügyészség korábbi közleménye szerint Cornelius Gurlitt lakásában 2012 februárjában 1406 képet foglaltak le (az ügy előzményeiről és a képekről ebben a cikkünkben írtunk bővebben). Ezek közül nagyjából 970 alkotás eredetét kell vizsgálni, vagyis Gurlitt több mint 400 képet visszakaphat.

A gyanús eredetű 970 alkotást az eddigi hivatalos adatok szerint két csoportra lehet osztani. Az egyikbe a nácik által elfajzottnak bélyegzett művészeti irányzatokhoz sorolható munkák tartoznak. Feltételezhető, hogy ezek valamely közgyűjteményből kerültek a náci propagandaminisztériumhoz, majd onnan Hildebrand Gurlitthoz. A másik csoportba nagyjából 590 olyan alkotás tartozik, amely feltehetően üldözött zsidóktól került a Gurlitt-gyűjteménybe.

A képek eredetét egy tízfős munkacsoport irányításával vizsgálják. A csoportban dolgozik művészettörténészek mellett egy ügyész is, és a holokauszt áldozatainak kártalanításáért küzdő nemzetközi civil szervezet, a zsidó igények konferenciája (Jewish Claims Conference - JCC) két képviselője.

Az első vizsgálatok szerint valószínűleg a zsidóktól elrabolt művek kategóriájába tartozó mintegy 590 munka fényképét és fő adatait a héten közzéteszik az elveszett kulturális javak koordinációs állomásának (Lost Art Koordinierungsstelle) lostart.de címen működő portálján.

A német kormányzat már több mint másfél éve tud a Münchenben talált festménygyűjteményről, de a műkincsfogásról csak az idén november elején nyilatkoztak először hivatalosan a hatóságok, miután az ügy kiszivárgott a sajtóhoz. Az ügy titkos kezelése miatt a német kormány súlyos bírálatokat kapott belföldről és külföldről. A berlini vezetés a bírálatok hatására döntött a szakértői munkacsoport felállításáról és a képek adatainak közzétételéről.

A nagyjából egymilliárd euró (háromszáz milliárd forint) értékűre becsült gyűjteményben mások mellett olyan világhírű festők művei is megtalálhatók, mint Pablo Picasso, Henri Matisse, Marc Chagall és Franz Marc. Eddig ismeretlen mesterművek is előkerültek, köztük egy Chagall-kép.