Vágólapra másolva!
Megérkezett az első komolyabb havazás Franciaországban. Az ország középső részén, az Alpoktól nem messze fekvő Lyon környéki öt megyében narancs riasztás van életben.
Vágólapra másolva!

Szerda reggel óta folyamatosan szakad a hó a Lyon környéki öt megyében (Haute-Loire, Ain, Rhone, Isere és Loire). Az idei első havazás hatalmas fennakadásokat okozott a vasúti és közúti közlekedésben a Franciaország középső részében található Rhone-Alpes régióban.

Saint-Etienne városát délben már 30 centiméter vastagságú hó borította, a városi tömegközlekedés (busz, villamos) teljesen leállt, az utak gyakorlatilag járhatatlanok, a járdákat a hó súlya miatt leszakadt ágak borítják. Az önkormányzat honlapján a polgármester a helyieknek azt tanácsolja, hogy amennyiben nem feltétlenül szükséges, a nap folyamán ne hagyják el otthonaikat. A Francia Info hírrádió szerint mintegy 120 ezer háztartásban szünetel az áramszolgáltatás.

A francia meteorológiai szolgálat az érintett öt megyében narancsszínű riasztást rendelt el, miután az alacsonyabban fekvő területeken is erős havazásra és jeges utakra kell számítani egész nap. Lyonban legalább 5 centiméter hó várható estig, a 400 méter felett fekvő területeken pedig legalább 20 centiméteres, helyenként 40 centiméteres hóvastagságra kell számítani.

A régió vasúti közlekedésében már kora reggel fennakadások voltak a havazás miatt: a sínekre esett faágak és az áramkimaradások miatt Lyonból és Saint-Etienne-ből a legtöbb vonat nem tudott elindulni, a TGV szuperexpresszek pedig jelentős késéssel, nem a saját vonalaikon, hanem a megtisztított hagyományos vasúti síneken közlekednek.

A közúti közlekedésben is jelentősek a fennakadások, több másodrendű utat teljesen lezártak, az autópályákra pedig nem engedik fel a teherszállító járműveket. A meteorológiai szolgálat előjelzése szerint a havazás szerda este enyhülhet, de éjszaka újabb hóvihar várható, ezért a riasztás csütörtök reggelig van érvényben.