Folyamatosan nő a halottak száma a rigai bevásárlóközpontban

Vágólapra másolva!
Legalább 47-en meghaltak – köztük több tűzoltó – a lett főváros, Riga egyik bevásárlóközpontjában, amelynek teteje csütörtök részlegesen beomlott, majd egy másik darabja rászakadt a mentést végző tűzoltókra. Valószínűleg az okozta a katasztrófát, hogy játszóteret és télikertet kezdtek építeni a tetőn.
Vágólapra másolva!

A szerencsétlenséget az okozhatta, hogy a belvároshoz közeli, 2011-ben megépült bevásárlóközpont tetején egy télikert és játszótér létesítésén dolgoztak. Az orosz Vesztyi televízió helyszínen lévő riportere úgy értesült, hogy az áruház tetején a munkákhoz homokot és más építőanyagokat halmoztak fel, aminek a tegnapi folyamatos esőzés miatt megnövekedett a súlya, s ez okozhatta a súlyos balesetet.

Forrás: AFP/Vladim Morozov

Szemtanúk beszámolója szerint a tető leomlása előtt megszólaltak az épület riasztócsengői. Egy túlélő szerint a balesetben falak is ledőltek. A tűzoltók sokakat ki tudtak szabadítani a rájuk omló törmelékek közül. A mentésben katasztrófavédelmi egységek is részt vesznek több keresőkutya segítségével, továbbra sem tudni azonban, hogy hányan lehetnek a romok alatt.

Forrás: AFP/Oksana Dzhadan

A területen időről időre leállítanak minden gépet. A hatóságok ugyanis felkérték a hozzátartozókat, csörgessék meg a romok alatt rekedt családtagjaik telefonját, ami nyomra vezetheti a kutatást végzőket. Négy darut is bevetettek a munkálatokba, a mentés azonban lassan halad, mert az eddig 500 négyzetméteres területen beomlott tető megmaradt része sem stabil, és a tűzoltók szerint újabb omlással fenyeget.

A lett állami vérellátó központ péntek délelőtt arra kérte a lakosságot, hogy adjanak vért a tetőomlás sérültjeinek. Máris többtucatnyian jelentkeztek, a véradóhelyeken sorok alakultak ki. Sok rigai lakos a bevásárlóközponthoz ment, hogy virágot és mécsest helyezzen el a tragédia helyszínén.