Izraeli nagykövet: Hiba volt megkötni az iráni atomegyezményt

Vágólapra másolva!
A genfi megállapodással Irán olyan engedményeket kapott, amelyek révén folytathatja atomprogramját, ezért hiba az egyezmény megkötése - mondta Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete az ATV Szabad szemmel című vasárnapi műsorában.
Vágólapra másolva!

A diplomata kiemelte, Izrael rossznak tartja a vasárnap hajnalban született egyezményt, hiszen miközben több ország nagyon jelentősnek nevezi azt, meghagyja a lehetőséget Irán számára, hogy folytassa atomprogramját. A megállapodással megmarad a lehetősége annak, hogy Irán az elkövetkező időben atombombát építsen.

"A nagyhatalmak nem vették figyelembe a realitásokat Iránnal kapcsolatban", pedig a térség több országa, így Izrael előtt is nyilvánvaló, hogy Irán fundamentalista ország, amelynek a vezetése támogatja a terrorizmust - fogalmazott. Hozzátette: Irán korábban Izrael elpusztítására szólított fel, és mindent megtesz azért, hogy atomfegyverhez jusson.

Ilan Mor úgy vélte, Irán vezetői nagyon okosak és ravaszak, ezért nem szabad elhinni az ígéreteiket addig, amíg a konkrét tények és eredmények nem láthatóak. Akkor van értelme a diplomáciai megoldásnak, ha felszámolják a centrifugákat, amelyekkel az uránt dúsítják, és ha ellenőrizhető módon beszüntetnek minden tevékenységet az araki urándúsító üzemben - mondta.

A nagykövet azt tanácsolta a nyugati országok vezetőinek, hogy ne engedjék megtévesztetni magukat Haszan Róháni iráni elnök "mosolyoffenzívája" által. Bár a tárgyalások fontosak, közben fenn kell tartani a szankciókat az országgal szemben, különben a katonai célokra is alkalmas urándúsítás folytatódni fog Iránban - vélekedett.

A diplomata emlékeztetett: Izrael nincs a megállapodás aláírói között, ezért az nem vonatkozik rá. Izraelnek joga van ahhoz, hogy egyedül is megvédje magát azokkal szemben, akik a létezését fenyegetik - tette hozzá Ilan Mor.