Háromszoros pedofil gyermekgyilkost engedtek szabadon Spanyolországban

Vágólapra másolva!
Egy precedens érékű bírósági döntés miatt sorra engedik ki a köztörvényes bűnözőket a spanyol börtönökből.
Vágólapra másolva!

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) egy precedens értékű döntése miatt szabadlábra helyeztek pénteken Spanyolországban egy férfit, akit három fiatal lány megerőszakolása és meggyilkolása miatt ítéltek el 1997-ben. Miguel Ricartnak az eredeti ítélet szerint 2023-ig börtönben kellett volna maradnia, de az EJEB egy másik ügyben hozott döntése miatt ebből az időből levonhatók a börtönviseltekre vonatkozó kedvezmények.

A valenciai bíróság pénteken döntött Miguel Ricart azonnali szabadlábra helyezéséről. A spanyol büntetés-végrehajtás főigazgatója, Ángel Yuste ugyanakkor azonnal figyelmeztetett, hogy az agresszívnek és antiszociálisnak leírt férfi társadalmi visszailleszkedésére nincs sok esély.

A 14-15 éves Miriam, Toni és Désirée megerőszakolása és meggyilkolása - amelyeket 1992-ben a Valencia tartománybeli Alcácerben követtek el - egész Spanyolországban nagy felháborodást keltett. A műbútorasztalos Miguel Ricartot 1997-ben halmozottan 170 évi börtönre ítélték. A Spanyolországban 2006 óta érvényben lévő, úgynevezett Parot-doktrína szerint – amelynek értelmében a betegség, jó magaviselet vagy más okokból biztosítható kedvezményeket nem a maximálisan kiszabható harminc évből, hanem az elítélt által elkövetett bűncselekményekért összesen járó büntetésből kell levonni – a férfi 2023-ig nyerhette volna vissza a szabadságát.

Az EJEB viszont október 21-én úgy döntött, hogy jogellenes a Haza és Szabadság (ETA) baszk szakadár szervezet egyik aktivistája, Inés del Río fogva tartásának a Parot-doktrína értelmében történt meghosszabbítása, mivel azt az ő esetében visszamenőleges hatállyal alkalmazták. Azóta a strasbourgi bírák ítéletét precedensértékűnek tekintik, és súlyos büntetésekre ítélt több tucat fogvatartottat engedtek szabadon. Többségükben az ETA aktivistái, de vannak közöttük köztörvényes elítéltek, erőszaktevők és gyilkosok is.

Ricart előtt több szexuális bűncselekmény, nemi erőszak, emberölés tettese, köztük gyermekgyilkos is került szabadlábra az elmúlt napokban Spanyolországban, dühöt és félelmet kiváltva áldozataik körében.