Rendőrségi helikopter zuhant egy skót pubra

Egy kocsmára zuhant egy rendőrségi helikopter Glasgowban
Vágólapra másolva!
Tömve volt emberekkel az a glasgow-i pub, amire pénteken éjszaka rázuhant egy rendőrségi helikopter, fedélzetén három emberrel. Egyelőre nem tudni, pontosan hány áldozata van a balesetnek. Sok a sérült, még emberek lehetnek az épületben.
Vágólapra másolva!

Legalább három ember meghalt, miután pénteken éjszaka egy rendőrség helikopter zuhant egy pubra Glasgow-ban - közölte a skót rendőrség szombaton reggel, majd nem sokkal később már azt mondták, egyelőre hivatalosan egy áldozata van a balesetnek. A BBC-nek nyilatkozó rendőrségi források szerint "szinte bizonyos", hogy ennél több áldozat van.

A kocsma tömve volt a baleset idején, szemtanúk szerint legalább 120-an voltak ben. Többen a romok alatt rekedhettek, de a tűzoltóság egyik illetékese azt mondta a sajtónak, hogy a mentők kapcsolatban állnak az épület belsejében tartózkodókkal, ők maguk pedig azon dolgoznak, hogy biztosítsák az épületet, megteremtve a kijutás lehetőségét.

Tűzoltók dolgoznak a kocsma beszakadt tetején Forrás: AFP/Andy Buchanan

A helikopter a pub lapos tetejébe csapódott, átütötte a tetőszerkezetet, de nem robbant fel, és tűz sem keletkezett. A helikopteren két rendőrtiszt és a pilóta tartózkodott.

Szombat reggel a skót rendőrség annyit közölt, hogy harminckét sérültet vittek kórházba a helikopterbaleset helyszínéről. A sérültek számáról szóló első hivatalos tájékoztatásban nem esett szó halálos áldozatokról. A helyi rendőrség szóvivője szombat hajnalban annyit közölt, hogy a szerencsétlenség áldozatokat követelt. Azt azonban nem tisztázta, hogy halálos áldozatokról vagy sérültekről van szó. "Túl korai még, hogy részleteket közöljünk" - fogalmazott a szóvivő.

Alex Salmond skót kormányfő szombat hajnali Twitter-üzenetében közölte: tekintettel a baleset súlyosságára, "mindenkinek fel kell készülnie" arra a lehetőségre, hogy a szerencsétlenségnek halálos áldozatai vannak.

A mentést végzők arra gyanakszanak, hogy többen bent rekedhettek az épületben Forrás: AFP/Andy Buchanan

Szemtanúk a BBC-nek arról számoltak be, hogy a gép "kőként zuhant" az épületre, miután hajtóműve jól hallhatóan "ki-kihagyott". A The Sun című bulvárlap skóciai kiadásának egyik szerkesztője, aki éppen távozni készült a pubból, elmondta: a helikopter viszonylag nagy magasságban lebegett, amikor úgy tűnt, hogy rotorjai leálltak.

A Clyde folyó partján lévő, The Clutha nevű pub közelében egy helikopter-leszállóhely működik, de nem ismeretes, hogy a szerencsétlenül járt gép oda tartott-e.

Az idén ez a második hasonló baleset Nagy-Britanniában. Január közepén London központjában zuhant le egy helikopter, miután a sűrű ködben darunak ütközött egy épülő felhőkarcoló mellett.

A helikopter a dél-londoni Vauxhall városrész zsúfolt főútjára zuhant és felrobbant. A gép pilótája halt meg, aki egyedül tartózkodott a fedélzeten, és egy járókelő, akire rázuhantak a roncsok. Tizenketten megsérültek.