Vér, becsület, Arany Hajnal

2013.12.01. 09:12

Az Arany Hajnal hívei a párt vezetőinek szabadon bocsátásért tüntettek szombaton este Athénban.

Neonáci tüntetés volt szombat este Athén központjában, az Arany Hajnal nevű szélsőjobboldali párt több ezer híve a letartóztatott vezetőinek szabadon engedését követelte.

A szervezet bérelt autóbuszokkal vitte vidékről is a szimpatizánsait a parlament előtti térre, ahol a párt több képviselője is beszédet mondott. A rendőrség szerint háromezer fős tömeg görög zászlókkal, fáklyákkal vonult fel, s a résztvevők olyan jelszavakat skandáltak, mint "el a kezekkel az Arany Hajnaltól", "ne zárják be a nacionalistákat", "vér, becsület, Arany Hajnal", "ki a külföldiekkel Görögországból", miközben görög népdalok és indulók szóltak.

A tüntetők azt követelték, hogy a hatóságok helyezzék szabadlábra Nikosz Mihaloliakosz pártvezért, akit bűnszövetség szervezésével vádolnak. Előzetes letartóztatásban van a görög neonácik több másik vezetője is Pavlosz Füszasz antifasiszta rapénekes meggyilkolásával kapcsolatban.

A gyűlést több száz rendőr tartotta ellenőrzés alatt. Incidensről nem érkezett jelentés. A rendőrök megakadályozták, hogy egy kétezres antifasiszta ellentüntetés megközelítse a neonáci gyűlés helyszínét.