Újabb balhés napra készülnek Kijevben

Ukrajnában többszázezres EU-párti tömeg követeli Janukovics távozását
Vágólapra másolva!
A vasárnapi, forradalomszerű több százezres tüntetések után ezrek maradtak a kijevi utcákon, hogy hétfőn folytassák az EU-tól elforduló elnök elleni tiltakozásokat. Az ellenzék tárgyalóasztalhoz ül hétfőn a kormánnyal, de a tüntetők reggel körbezárták a kormány épületét. A vasárnapi összecsapásoknak több tucat sérültjük van.
Vágólapra másolva!

Körülzárta az ukrán kormány épületét hétfőn reggel Kijevben néhány ezer, az ország európai uniós társulását támogató tüntető, elállva az épület összes bejáratát. Az épületben lévő hivatalnokoknak azt tanácsolják, hogy menjenek haza, mert az ellenzék vasárnap általános sztrájkot hirdetett.

A vasárnapi több százezres megmozdulás után több ezren töltötték az éjszakát a szabad ég alatt a kijevi Függetlenség téren, és újabb tüntetésekre készülnek Viktor Janukovics elnök ellen. Az Európai Unióhoz való közeledésért tüntetők dühét az váltotta ki, hogy az elnök az aláírás előtt megszakította az Ukrajna európai uniós társulásáról szóló tárgyalásokat.

Itt azt láthatja, ahogy a vasárnapi tüntetésen megvernek egy operatőrt a rendőrök:

A tüntetők egy csoportja vasárnap megrohamozta a városházát, és azóta is megszállva tartják az épületet. A tüntetők között megjelent az orosz ellenzéki Pjotr Verzilov – a bebörtönzött Pussy Riot-tag, Nagyezsda Tolokonnyikova férje –, aki szerint a tüntetők a tiltakozás főparancsnokságává tették a megszállt városházát.

Vlagyimir Ribak parlamenti elnök szerint hétfőn tárgyalni fog egymással a kormány és az ellenzék, és mindkét félnek lehetősége lesz elmondani a véleményét. Ribak szerint az elnök a nép pártján áll, és az embereknek jogukban áll a békés tiltakozás és a véleményük kinyilvánítása.

Vitalij Klicsko tüntetőkkel Forrás: AFP/Vasily Maximov

A vasárnapi tiltakozás résztvevőit 100 és 500 ezer fő közé becsülte a BBC, akik annak ellenére vonultak utcára, hogy a hatóságok megtiltották a tüntetést. A vasárnapi összecsapásoknak több tucat sérültjük volt, a rendőrség szerint legalább 100 rendőr sebesült meg.

Arszenyij Jacenyuk ellenzéki pártvezér szerint bizalmatlansági indítványt nyújtottak be a parlamentben a kormány ellen, Vitalij Klicsko bokszbajnok, ugyancsak ellenzéki politikus pedig kitartásra biztatta még éjjel a tüntetőket. Az ellenzék országos sztrájkra és tiltakozásokra szólított fel.

Ukrajnában több százezres EU-párti tömeg követeli Janukovics távozását Forrás: AFP/Vasily Maximov

A kilenc éve nem tapasztalt méretű tüntetéseket az váltotta ki, hogy az ukrán elnök nem írta alá az Ukrajna uniós társulásáról szóló szerződést. A tüntetők oroszbérencnek tartják Janukovicsot, aki azzal érvel, hogy Ukrajna nem engedheti meg magának, hogy kockáztassa az Oroszországgal folytatott kereskedelmet. Moszkva kereskedelmi korlátozásokkal és más szankciókkal fenyegette az EU-hoz közeledő Kijevet.