Elloptak egy radioaktív anyagot szállító teherautót Mexikóban

Vágólapra másolva!
Sugárterápiás anyagot vitt egy kórházból. Atombombához nem jó, de lehet rosszra használni.
Vágólapra másolva!

Elloptak egy veszélyes radioaktív anyagot szállító kamiont Mexikóban - közölte szerdán a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ). A kamion sugárterápiában használatos radioaktív kobaltizotópot szállított egy tijuanai kórházból egy nukleárishulladék-tárolóba. A tolvajok a Mexikóvároshoz közeli Tepojaco városban kaparintották meg a járművet.

A bécsi ügynökség közlése szerint a kamionban megfelelő biztonsági védőburkolatban szállították a radioaktív anyagot, de ha a burkolatot eltávolítják vagy megrongálják, az anyag rendkívül veszélyes lehet. A mexikói hatóságok keresik az ellopott kamiont és közleményben tájékoztatták a lakosságot az esetről.

Az ellopott kobaltizotópot a hatóságok szerint nem lehet atomfegyver előállításához felhasználni, de elvileg nem kizárt, hogy alkalmazzák úgynevezett "piszkos bomba" összeállításához. Szakértők rendszeresen figyelmeztetnek arra a veszélyre, amelyet a kórházakban és más helyeken nem megfelelő biztonsági feltételek mellett tárolt nagy mennyiségű radioaktív anyagok jelentenek világszerte.