Kínai űrrakéta zuhant be a házába

Vágólapra másolva!
Egy kilövés után leváló alkatrész hullott vissza, a tulajdonost 400 ezer forintnyi jüannal kárpótolta az állam.
Vágólapra másolva!

Egy rakétadarab zuhant be egy kínai parasztházba hétfőn: az eset után készült fotón (melyet ide kattintva nézhet meg) az látszik, hogy egy férfi áll egy épületben a nagyjából egy méterszer egy méteres fémdarab mellett, miközben a ház tetején egy nagy lyuk van.

Mint kiderült, az ország akkor felbocsátott űrszondájának hordozórakétájáról levált alkatrész okozott kárt az épületben. A kilövés után Hunan tartomány falvaira lehulló alkatrészek egy másik épületet is megrongáltak, de senki nem sérült meg.

A két hunani ház tulajdonosai 10 800 jüanos (mintegy 395 ezer forint), illetve 5200 jüanos kártérítést kaptak a hatóságoktól. A lehulló rakétadarabok veszélye miatt a hétfői felbocsátás röppályája mentén még annak ellenére is 180 ezer embert kellett ideiglenesen kitelepíteni otthonaiból, hogy a kínai űrprogram irányítói igyekeznek gyérebben lakott területek felett felbocsátani űreszközeiket.

A kínai kilövések száma immár évi húszra nőtt, ezért a társadalmi költségek csökkentése érdekében a kínai mérnökök egy olyan rakétán dolgoznak, amely nem hagy maga után törmeléket. Az eset miatt a szakemberek biztosítási program elindítását sürgetik az ország űrprogramja által okozott jövőbeli károk megtérítésére – írta a China Daily című napilap.

Kína hétfőn hajnalban indította útnak a Csang'o-3 (Holdistennő-3) elnevezésű űrszondát a Szecsuan tartományi Hszicsang űrközpontból, amely a tervek szerint a vele lévő Jáde nyúl nevű holdjáró robottal leszáll majd a Holdon.