Hat mexikói kaphatott sugárfertőzést

Vágólapra másolva!
Hat embert kezelnek kórházban Mexikóban sugárfertőzés gyanújával. Feltehetően közük lehetett ahhoz a rabláshoz, amelynek elkövetői egy sugárzó anyagot szállító teherkocsit vittek el.
Vágólapra másolva!

Sugárbetegség gyanújával került kórházba került hat ember Mexikóban négy nappal azután, hogy hétfőn éjjel elraboltak egy sugárzó anyagot szállító teherautót Hidalgo államban. A hatóságok lezárták az érintett kórházat az állam fővárosában, Pachucában, ahova a hat, hányingerre rosszullétre, és más jellemző tünetekre panaszkodó ember betért. Elszigetelték őket, amíg ellenőrzik állapotukat – írja a BBC.

Az elrabolt teherautó orvosi műszereket és orvosi célra használt kobaltizotópot szállított egy nukleáris lerakóba, amikor a tolvajok elvitték. A kocsit szerdán - 40 kilométerre a rablás helyszínétől - megtalálta a rendőrség, majd csütörtökön a radioaktív anyag szállításához használt konténert, illetve az abból kivett sugárzó anyagra is rábukkantak a közelben.

A mexikói nukleáris biztonsági hivatal szerint a rablók kiemelték a sugárzó anyagot a biztonságos tárolást szolgáló kazettából, ezért erős sugárdózist kaphattak. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szerint azt, aki radioaktív kobalt sugárzásának teszi ki magát akárcsak öt percre, halálos mértékű radioaktivitás érheti, egy órányi közelséget pedig senki sem él túl.

A teherautót fegyverrel elrabló csapat feltehetően nem tudta, mi van a kocsin.