Londonban megvárták a premier végét Mandela halálhírével

Vágólapra másolva!
Londonban a Nelson Mandela életéről szóló új film bemutatója végén jelentették be a dél-afrikai politikus halálhírét. Az egész világ gyászolja az elhunytat.
Vágólapra másolva!

A volt dél-afrikai elnök Hosszú út a szabadságig című életrajzi könyve alapján készült film vetítését félbe akarták szakítani, de Mandela lányai kérték, hogy folytassák - közölte csütörtök éjjel egy filmes szóvivő.

Anant Singh producer a vetítés után jelentette be Mandela halálát, és egyperces néma tiszteletadást kért a nézőktől, akik közt a film szereplői mellett ott volt Vilmos cambridge-i herceg és a felesége, Katalin hercegné, valamint Zindzi Mandela, a politikus lánya. "Végtelenül szomorú és tragikus hír volt" - mondta Vilmos herceg távoztában.

Az apartheid elleni harc jelképe, a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnöke 95 éves korában hunyt el csütörtök este. Az Origo róla készült nekrológját itt olvashatja el.

Mandelát gyászolja a világ

Politikusok, sportemberek és neves művészek sokasága méltatta a csütörtök este, 95 éves korában elhunyt Nelson Mandelát. Legutóbb a Fifa, jelentette be, hogy a következő nemzetközi focimeccsek előtt az ő tiszteletére félárbocra eresztik majd a lobogókat, és egyperces néma csönddel adóznak Mandela emlékének a stadionokban.

Az Egyesült Államok első fekete bőrű elnöke, Barack Obama szerint Nelson Mandela élete példaként fog szolgálni számtalan politikusi generációinak és egyszerű embernek, akik számára fontos a demokrácia és a szabadság eszményképe. "Egyike vagyok az emberek megszámlálhatatlan millióinak, akik ihletet merítettek Nelson Mandela életéből. Mint sokan szerte a világban, én sem tudom elképzelni saját életemet a Nelson Mandela által mutatott példa nélkül" - fogalmazott Barack Obama, és elrendelte, hogy a kormányintézmények hétfőig félárbocra eresszék a nemzeti lobogókat.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár méltatásában az "igazság pillérének" nevezte Nelson Mandelát, s úgy fogalmazott, hogy a csütörtökön az elhunyt dél-afrikai politikus az ihlet forrása volt az egész emberiség számára.

Nelson Mandela halálával a Dél-afrikai köztársaság elveszítette "atyját", a világ pedig egy hős nélkül maradt - fogalmazott péntekre virradóra kiadott közleményében Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, aki a jelenkor egyik legnagyobb emberének nevezte Mandelát.

A brit miniszterelnök David Cameron, a királynő és a trónörökös Károly herceg is külön méltatták Mandela örökségét. Cameron szerint halálával "kihunyt egy erős fény a világban". A brit miniszterelnök élete egyik legmegtisztelőbb pillanatának tartja, hogy egyszer találkozhatott vele.

Gyásztáviratot adott ki Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia elnök, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és még sokan mások. Három korábbi amerikai elnök - Jimmy Carter, Bill Clinton és George W. Bush - is gyászközleményt tett közzé, a legnagyobb tisztelet hangján ismerve el az elhunyt politikus érdemeit.