Irtózik Mandela temetésétől a cseh miniszterelnök

Vágólapra másolva!
Felvették, amikor Jirí Rusnok azt mondta, semmi kedve elmenni a temetésre.
Vágólapra másolva!

Bocsánatkérésre kényszerült szombaton Jirí Rusnok cseh miniszterelnök, miután a média kiszivárogtatott egy felvételt, amelyen a politikus a parlament elnökségi padsoraiban ülve azt magyarázta a védelmi miniszternek, mennyire nem fűlik a foga ahhoz, hogy részt vegyen Nelson Mandela gyászszertartásán.

"Irtózom attól, hogy nekem kell odamennem (Johannesburgba)" - mondta a miniszterelnök Vlastimil Picek védelmi miniszternek.

Kettejük beszélgetése, amelyet útszéli kifejezések is tarkítottak, azért került nyilvánosságra, mert a mikrofont egyikük sem kapcsolta ki. A felvétel azóta megjelent közösségi, illetve fájlmegosztó portálokon is.

"... most még Mandela is meghalt!" - kezdte a beszéltetést Rusnok a miniszterhez fordulva.
Picek arról kérdezte a kormányfőt, hogy ki fog menni a csütörtökön elhunyt Nobel-békedíjas dél-afrikai elnök gyászszertartására.

"... remélem, hogy az elnök (Milos Zeman) megy el. Valamilyen ebédre vagyok hivatalos, majd vacsorára is. Kötelezettségeim vannak. Egyáltalán nem kívánkozom oda. Egyáltalán" - válaszolta Rusnok, és többször "marhának" nevezte a védelmi minisztert, aki felvetette, hogy az orvosok valószínűleg azt fogják tanácsolni Zemannak, hogy közelmúltbeli térdsérülése miatt ne utazzon Johannesburgba.

Jíri Rusnok szombaton bocsánatot kért szavaiért, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy nem illendő szavakat használt a volt dél-afrikai elnök halálával összefüggésben.

Dél-Afrika első fekete elnökétől, aki már életében a faji megkülönböztetés elleni küzdelem jelképévé vált szerte a világon, egyhetes gyászszertartás során vehet búcsút a világ és saját népe. A hivatalos megemlékezésre a több mint 90 ezer férőhelyes sowetói stadionban kerül sor, amelyre számos állam vezetőjét várják.