Janukovics már aláírná az EU-megállapodást

Vágólapra másolva!
Jövőre aláírja a társulási szerződést, ígérte három korábbi elnökkel történt egyeztetésén Viktor Janukovics ukrán elnök. Kedden jár le a tüntetők által neki adott ultimátum. A politikai válság és nem szűnő tüntetéshullám azután robbant ki, hogy az ukrán kormány orosz nyomásra novemberben elutasította az uniós megállapodás aláírását.
Vágólapra másolva!

Forrás: AFP/Andrei Mosienko

Beleegyezett, hogy jövő márciusban aláírja az október végén visszautasított társulási szerződést az Európai Unióval Viktor Janukovics ukrán elnök – állította a Kyiv Post ukrán lap szerint Leonyid Kravcsuk korábbi ukrán elnök, akivel, és két másik előző elnökkel kedden tartott megbeszéléseket az elnök.

Janukovics kedden Catherine Ashtonnal, az Európai Unió külügyi megbízottjával is tárgyalni kezdett kedd délután. Asthon ezután Twitter-üzenetben csak annyit írt, hogy alapos megbeszélést tartottak, minden lényeges kérdésről. Hivatalos sajtótájékoztatót csak szerdán tart majd. A külügyi megbízott ezután a Függetlenség térre ment, és a tüntetőkkel beszélgetett.

Janukovics kedden abba is belement, hogy a korábban őrizetbe vett kijevi tüntetőket szabadon bocsássák. Eközben továbbra is megszállva tartják Kijev központját az eleinte az EU-hoz való közeledést, újabban Viktor Janukovics elnök távozását követelő civil tüntetők ezrei.

A hatóságok hétfőn és kedden több kormányzati épület környékéről is kiszorították a tüntetőket, de volt, ahol maradtak. Ilyen például az ukrán szakszervezetek székháza, azonban hamarosan onnan is távozniuk kell. A székházban tartózkodók bírósági végzést kaptak a Kyiv Post ukrán lap szerint, amiben az áll, hogy az ott dolgozókon kívül senki más illetéktelennek nem szabad az épületben tartózkodnia, és az intézkedés azonnal végrehajtandó.

A tiltakozók ottani vezetője szerit ugyanakkor december 25-ig maradhatnak, amit szerződésbe is foglaltak.

A nap korábbi eseményeiről itt olvashatnak.