Uruguayban lehet füvet termeszteni

Vágólapra másolva!
A parlament ezzel a döntéssel harcol az illegális kereskedők ellen. 
Vágólapra másolva!

Megszavazta az uruguayi törvényhozás kedden azt a jogszabályt, amely engedélyezi a marihuána korlátozott mértékű termesztését, eladását és fogyasztását. A dél-amerikai ország első lett a világon, ahol a teljes előállítási és értékesítési lánc törvényessé válik. Az új jogszabály áprilisban lép életbe.

A José Mujica államfő kezdeményezte jogszabály célja elsősorban a drogkereskedelemből élők elleni fellépés, de hívei szerint segíthet a kemény drogot fogyasztók számának csökkentésében is. A szabályozást ugyanakkor bírálta az ellenzék, számos egészségügyi szakember, a gyógyszer-kereskedelmi ágazat, és nem ért vele egyet a lakosság 60 százaléka sem.

A törvény szerint a felnőtt uruguayiak havonta 40 grammnyi marihuánát legálisan vásárolhatnak a kijelölt gyógyszertárakban, illetve hat kendertövet (csoportba tömörülve pedig akár százat is) szabadon ültethetnek.

A világ egyes országaiban nem büntetik a marihuána birtoklását, Hollandiában pedig az eladását, illetve orvosi célú termesztését is engedélyezték. Uruguayban azonban mind az eladás, mind a termesztés létjogosultságot kapott egyéb - nem orvosi - célok esetében is.