Évezredes börtönbüntetésre ítéltek három ETA-aktivistát

Vágólapra másolva!
2009-ben bombát robbantottak, 160 ember megsérült.
Vágólapra másolva!

Fejenként 3860 évi börtönre ítélte egy spanyol bíróság szerdán a Haza és Szabadság (ETA) baszk szakadár szervezet három aktivistáját egy gépkocsiba rejtett pokolgéppel elkövetett merénylet miatt. 2009. július 29-én hajnalban egy 700 kilogrammnyi ammonál robbanószerrel megrakott gépkocsi robbant fel a burgosi csendőrség laktanyája előtt. A detonációban 160 ember sebesült meg, közöttük 41 gyermek.

Daniel Pastor Alonsót, Inigno Zapirain Romanót és Beatriz Etxebarria Caballerót a terrorista ügyekben ítélkező madridi bíróság egyenként 160 emberölési kísérletben találta bűnösnek, és esetenként 24 évi, azaz összesen 3840 évi börtönt szabott ki rájuk, ezenkívül még 20 évet az okozott anyagi károkért.

2003 óta a spanyol büntető törvénykönyv értelmében a terrorcselekményekért kiszabható legnagyobb büntetés 40 évi szabadságvesztés. A fogvatartottak kérdése rendkívül kényes kérdés a spanyol jobboldali kormány és a fegyveres baszk csoport között: az ETA a büntetés-végrehajtási politika megváltoztatását követeli, a kormány erről nem hajlandó tárgyalni, és ragaszkodik a szakadár szervezet megszűnéséhez. Az ETA 2011. október 20-án jelentette be, hogy végleg lemond az erőszakról, de nem hajlandó beszolgáltatni a fegyvereit.