Húszmilliárd euró segélyért társulna Ukrajna az EU-hoz

Vágólapra másolva!
Kijev november végén leállította az uniós társulási folyamatot, a döntés ellen százezrek tüntetnek napok óta az ukrán fővárosban.
Vágólapra másolva!

Ukrajna szeretne megállapodni az Európai Unióval egy 20 milliárd eurós (6 ezer milliárd forint) segélyről, mielőtt aláírná a történelmi jelentőségű társulási szerződést a 28-akkal - közölte szerdán Mikola Azarov ukrán kormányfő.

"Az a javaslatunk, hogy oldjuk meg ezt az ügyet egy Ukrajnának nyújtott pénzügyi segítség felajánlásával" - mondta az ukrán miniszterelnök a kormányülésen. Mikola Azarov hozzátette, az ukrán kormány szerint nagyjából 20 milliárd euró kellene ahhoz, hogy Ukrajna aláírja az EU-val a társulási és szabadkereskedelmi megállapodást.

Kijev november 21-én váratlanul bejelentette: leállítja a társulási folyamatot. Később az ukrán kormány elismerte, Oroszország kérésének tett eleget. Az EU azzal vádolja Moszkvát, hogy politikai és gazdasági nyomást gyakorol Ukrajnára, hogy távol tartsa az uniótól. Az ukrán fővárosban november vége óta folyamatosan tömegek tiltakoznak, követelve, hogy Ukrajna folytassa a közeledést az Európai Unióhoz.

Az ukrán kormányfő a szerdai kormányülésen közölte: december 17-én, az orosz-ukrán államközi bizottság ülésén nem fognak tárgyalni az orosz-fehérorosz-kazah vámunióról. Megfigyelők szerint a 2010-ben létrehozott vámunió fontos eszköz Vlagyimir Putyin orosz elnök külpolitikájában, amelynek egyik célja, hogy erősítse az orosz befolyást az egykor a szovjet birodalomhoz tartozó országokban.
Oroszország több milliárd dolláros segélyt helyezett kilátásba Ukrajnának arra az esetre, ha Kijev csatlakozik a vámunióhoz.

Ukrajna a világ harmadik legkockázatosabb devizaadósa Argentína és Venezuela után.