Gyanúsan sok uniós vízumot adott ki egy magyar konzulátus

Vágólapra másolva!
A rijádi konzulátuson 2012-ben megötszöröződött a kiadott uniós vízumok száma. A külügy vizsgálódik, a konzult leváltották.
Vágólapra másolva!

Egy év alatt megötszöröződött a rijádi magyar konzulátuson kiadott schengeni uniós vízumok száma, amire sehol nem volt példa a régióban – írja az atlatszo.hu. Korábban a szaúdi konzuli szolgálat nem adott ki látványosan sok uniós vízumot, kevesebb, mint 500 schengeni vízumot jegyeztek évente. 2012-ben viszont ez a szám az ötszörösére ugrott, 436-ról 2190-re, és ilyen mértékű növekedésre a térségben sehol máshol volt példa.

A portál úgy tudja, hogy tömegesen fordultak elő visszaélésgyanús esetek, emiatt a magyar hatóságok külföldről is kaptak figyelmeztetést. A tárca megerősítette, hogy a rijádi vízumkiadásokkal összefüggésben hatósági vizsgálat folyik, részleteket viszont nem árult el. A minisztérium a vízumok emelkedő számára azt közölte az atlatszo.hu-val, hogy a növekedés okaként szolgálhat egyrészről az Öböl-térségbeli állampolgárok növekvő utazási kedve, illetve az üzleti élet, a konferenciaturizmus, a wellness és gyógyturizmus fellendülése.

Az atlatszo.hu úgy tudja, hogy a közelmúltban leváltották a rijádi magyar konzult, Horváth Andrást. Helyére ideiglenes helyettesítőként Krizsák István került. A korábbi konzul elérhetetlen, a minisztérium azt közölte, Horváth András nem áll már az alkalmazásukban.